Catalaanse economie groeit sneller dan Spaanse

23/03/18 om 15:38 - Bijgewerkt om 15:38

De Catalaanse economie is in 2017 met 3,3 procent gegroeid. De deelstaat doet zo beter dan Spanje zelf. Voor het volledige land staat een groei van het bruto binnenlands product (bbp) met 3,1 procent in de tabellen. Dat blijkt vrijdag uit nieuwe cijfers van de Spaanse statistiekdienst.

Catalaanse economie groeit sneller dan Spaanse

© REUTERS

Ondanks de politieke crisis die volgde op het onafhankelijkheidsreferendum en de onrust hierover in economische middens deed Catalonië het met een toename van het bbp met 3,3 procent in 2017 dus beter dan het nationale gemiddelde.

De regio Madrid, die net als Catalonië goed is voor zowat een vijfde van de Spaanse economie, groeide met 3,4 procent. Koploper van de regio's is Aragon (+ 3,6 procent).

In het najaar woog in ieder geval de politieke onzekerheid op de Catalaanse economie. De vele demonstraties en onzekerheden schrokken de toeristen, investeerders en consumenten af.

Zowat 3.200 bedrijven vroegen in het vierde kwartaal de overplaatsing van hun sociale zetel vanuit Catalonië naar andere delen van Spanje aan - het finale cijfer is nog niet bekend. Catalonië is een van de rijkste regio's van het land.

Enkel Madrid en Baskenland en Navarra hebben een hoger bbp per inwoner. Extremadura staat helemaal onderaan.

Onze partners