Carsten Brzeski: ‘ECB zal bazooka niet bovenhalen’

© reuters
Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur bij Trends

Is de crisis nu voorbij of niet? In de eurozone lijkt het er wel op, zo signaleerde ING-econoom Carsten Brzeski in een tweet. Waarom zou Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), de geldkraan moeten opendraaien?

Is de crisis nu voorbij of niet? In de eurozone lijkt het er wel op, zo signaleerde ING-econoom Carsten Brzeski in een tweet. De PMI – de vertrouwensindicator van de inkoopmanagers – zakte een beetje in mei, maar noteert nog steeds flink boven 50. Dat duidt op mooi economisch weer. Waarom zou Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), de geldkraan moeten opendraaien?

Op donderdag 5 juni weten we het. Dan vergadert de ECB opnieuw, en volgens vele economen zal Draghi uit zijn tent komen. “De PMI zit al ruim een jaar in min of meer stijgende lijn”, zegt Brzeski. “Het niveau van april en mei wijst op de grootste groei in de eurozone in drie jaar. Draghi zal daarom de bazooka niet op tafel leggen, in tegenstelling tot zijn voormalige Amerikaanse evenknie Ben Bernanke. Die begon massaal obligaties op te kopen om geld in de economie te pompen. Draghi heeft daar te weinig argumenten voor.”

Zal Draghi dan helemaal niks doen? “Dat ook weer niet”, zegt Brzeski. “Zijn uitlatingen tijdens de ECB-persconferentie van mei waren zo uitgesproken, dat hij wel iets zal moeten aankondigen. Wij denken dat hij de beleidsrente een stukje zal verlagen, en de banken een beetje meer liquiditeit zal verschaffen.”

De beleidsrente is het tarief waartegen de banken kunnen lenen bij de ECB, en staat op amper 0,25 procent. Wat baat het om dat tarief verder te verlagen, als de banken het geld toch niet doorlenen aan de privésector? “Hopelijk maakt het de euro minder duur. Daar draait het om, al mag de ECB dat zo niet zeggen. Op dit moment is de wisselkoers de schakel die op korte termijn het meest invloed uitoefent op de economie. Een goedkopere euro zou bijvoorbeeld de export en dus de groei van de Zuid-Europese landen kunnen helpen. Wij verwachten een symbolische renteverlaging tot 0,15 of 0,10 procent. Daarmee laat de ECB zien dat ze actie onderneemt, in de hoop dat de wisselkoers reageert.”

Een goedkopere euro zou je ook moeten krijgen bij een negatieve depositorente, een strafrente voor banken die geld parkeren bij de ECB. “Je hoopt dan dat de banken hun geld buiten de eurozone gaan plaatsen. Wij verwachten een verlaging van de depositorente van 0 tot min 0,1 procent. Dat is te weinig om effect te hebben. Buitenlandse beleggers komen vooral naar de eurozone voor het tarief van 3,5 procent op Portugese en Spaanse overheidsobligaties. Een negatieve depositorente maakt hen niks uit.”

Is de economie in de eurozone aan het verbeteren? “Het groeicijfer van het eerste kwartaal bleek veel kleiner dan de vertrouwensindicatoren hadden gesuggereerd. Laat het mij dus voorzichtig formuleren: we zouden wel eens een versnelling van de groei kunnen zien in het tweede kwartaal. Maar dat zeiden we vorige keer ook al.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content