Caroline Ven was tot voor kort kabinetschef van premier Leterme en leidt sinds 1 januari de werkgeversorganisatie VKW.

"De aftredende federale regering waakt, levert goed werk en staat klaar om eventueel bij te sturen. Ze kan dat perfect doen, ook mochten er opnieuw banken in acute moeilijkheden geraken. Het parlement zal zeker zijn medewerking verlenen aan een hulpoperatie. Ik maak me meer zorgen over dossiers zoals vergrijzing en pensioenen. Die vragen dringend om beleid."

Wat is Ven voornamelijk bijgebleven van haar korte passage in de hoogste politieke regionen van het land? "De complexiteit van het politieke bedrijf, met al die partijen rond de tafel, is hoog. Het is in die wereld bijzonder moeilijk om tot een eenvoudige oplossing te komen. De partners krijgen een mandaat van de kiezer, maar niet om hetzelfde te doen. Dus moeten er steeds opnieuw compromissen worden gesloten en dienen alle partijen hun eigen waarheid geweld aan te doen. Daardoor ontstaat er een discrepantie tussen de verkiezingsbeloftes en het beleid. Niet dat een vergelijk per definitie vies is. Dat kan waardevol zijn. Overigens, cabinetards met een lange staat van dienst vertelden me dat de voorbije jaren de moeilijkste waren uit hun loopbaan."

Boudewijn Vanpeteghem

Lees het volledige interview met Caroline Ven in Trends van donderdag 13 januari.

Caroline Ven was tot voor kort kabinetschef van premier Leterme en leidt sinds 1 januari de werkgeversorganisatie VKW. "De aftredende federale regering waakt, levert goed werk en staat klaar om eventueel bij te sturen. Ze kan dat perfect doen, ook mochten er opnieuw banken in acute moeilijkheden geraken. Het parlement zal zeker zijn medewerking verlenen aan een hulpoperatie. Ik maak me meer zorgen over dossiers zoals vergrijzing en pensioenen. Die vragen dringend om beleid." Wat is Ven voornamelijk bijgebleven van haar korte passage in de hoogste politieke regionen van het land? "De complexiteit van het politieke bedrijf, met al die partijen rond de tafel, is hoog. Het is in die wereld bijzonder moeilijk om tot een eenvoudige oplossing te komen. De partners krijgen een mandaat van de kiezer, maar niet om hetzelfde te doen. Dus moeten er steeds opnieuw compromissen worden gesloten en dienen alle partijen hun eigen waarheid geweld aan te doen. Daardoor ontstaat er een discrepantie tussen de verkiezingsbeloftes en het beleid. Niet dat een vergelijk per definitie vies is. Dat kan waardevol zijn. Overigens, cabinetards met een lange staat van dienst vertelden me dat de voorbije jaren de moeilijkste waren uit hun loopbaan." Boudewijn Vanpeteghem Lees het volledige interview met Caroline Ven in Trends van donderdag 13 januari.