De nieuwe wet moet in 2015 van kracht zijn en wordt elke twee jaar tegen het licht gehouden.

Het plan komt van regeringscoalitie CDU/CSU en SPD. Van de 601 parlementsleden stemden er 535 voor de nieuwe loonwet. Er waren maar vijf tegenstemmen en 61 onthoudingen.

Er zijn wel uitzonderingen ingevoerd. Zo zal het minimumloon niet gelden voor jongeren onder de 18 jaar of voor langdurig werklozen tijdens de eerste zes maanden van hun job. In sommige gevallen geldt een overgangsmaatregel tot 2017.

De invoering van een wettelijk minimumloon was een belangrijke eis van de sociaaldemocraten tijdens de regeringsonderhandelingen met de christendemocraten van bondskanselier Angela Merkel. Merkel was aanvankelijk tegen de invoering van het minimumloon, maar zonder toegeving was een regering met de socialisten wellicht niet mogelijk geweest.

Duitsland is een van de weinige Europese landen waar het minimumloon nog niet bestaat, al zijn er wel sectorale minimumlonen. Om de naleving van de betaling van het minimumloon te controleren, moet de overheid 1.600 inspecteurs in dienst nemen. Dat kost Berlijn een slordige 80 miljoen euro per jaar, meldde de krant Bild eerder deze week.

Controle is nodig omdat wit werken een stuk duurder wordt door het minimumloon, en het voor bedrijven dus lucratiever wordt mensen in het zwart te laten werken. (Belga/BO)

De nieuwe wet moet in 2015 van kracht zijn en wordt elke twee jaar tegen het licht gehouden. Het plan komt van regeringscoalitie CDU/CSU en SPD. Van de 601 parlementsleden stemden er 535 voor de nieuwe loonwet. Er waren maar vijf tegenstemmen en 61 onthoudingen.Er zijn wel uitzonderingen ingevoerd. Zo zal het minimumloon niet gelden voor jongeren onder de 18 jaar of voor langdurig werklozen tijdens de eerste zes maanden van hun job. In sommige gevallen geldt een overgangsmaatregel tot 2017. De invoering van een wettelijk minimumloon was een belangrijke eis van de sociaaldemocraten tijdens de regeringsonderhandelingen met de christendemocraten van bondskanselier Angela Merkel. Merkel was aanvankelijk tegen de invoering van het minimumloon, maar zonder toegeving was een regering met de socialisten wellicht niet mogelijk geweest. Duitsland is een van de weinige Europese landen waar het minimumloon nog niet bestaat, al zijn er wel sectorale minimumlonen. Om de naleving van de betaling van het minimumloon te controleren, moet de overheid 1.600 inspecteurs in dienst nemen. Dat kost Berlijn een slordige 80 miljoen euro per jaar, meldde de krant Bild eerder deze week. Controle is nodig omdat wit werken een stuk duurder wordt door het minimumloon, en het voor bedrijven dus lucratiever wordt mensen in het zwart te laten werken. (Belga/BO)