De Duitse centrale bank (Bundesbank) voert de kritiek op het ECB-beleid op. Dat blijkt uit het maandelijkse rapport.

De Duitse Bundesbank heeft in haar maandrapport nogmaals kritiek geuit op de plannen van de Europese Centrale Bank (ECB) om 'onbeperkt' staatsobligaties van noodlijdende eurolanden op te kopen. De kritiek op het aankoopbeleid van de ECB door de Bundesbank is niet nieuw. Voorzitter Jens Weidmann uitte daarover al herhaaldelijk zijn ongenoegen. Weidmann verdenkt de politieke leiders van de eurozone er bovendien van de ECB te misbruiken voor 'fiscale doeleinden'.

De Bundesbank blijft in haar recent rapport van mening dat het onbeperkt aankopen van staatsobligaties tot aanzienlijke stabiliteitsrisico's binnen de eurozone kan leiden. Volgens de Duitse centrale bank moeten beslissingen die solvabiliteitsrisico's meebrengen door de regering of het parlement van de lidstaten worden genomen, niet door de centrale banken.

De toenemende kritiek wijst er allicht op dat de Duitse centrale bank niet van plan is de recentelijk aangekondigde maatregelen van de ECB te steunen. Die maatregelen zouden tot doel hebben snel de staatsschuld te verlagen om op die manier tijd te winnen om fiscale hervormingen door te voeren.

ECB-voorzitter Draghi had op 2 augustus bekendgemaakt dat de centrale bank aan een plan werkt om op de secundaire markt in te grijpen en de rente op staatspapier van noodlijdende eurolanden te drukken. De details van het plan zouden begin september worden afgerond. Intussen blijft het afwachten of Italië en Spanje de ECB al dan niet om hulp zullen vragen.

Uit het maandelijkse rapport van de Bundesbank blijkt overigens nog dat de vooruitzichten voor de Duitse economie verslechterd zijn. Dat zou in het tweede halfjaar tot uiting komen door de onzekerheid in de eurozone, luidt het. Voorlopig houden de analisten geen rekening met een Duitse krimp. In het tweede kwartaal noteerde de Duitse economie nog een toename van het bbp met 0,3 procent. (BO/Bloomberg)

De Duitse centrale bank (Bundesbank) voert de kritiek op het ECB-beleid op. Dat blijkt uit het maandelijkse rapport.De Duitse Bundesbank heeft in haar maandrapport nogmaals kritiek geuit op de plannen van de Europese Centrale Bank (ECB) om 'onbeperkt' staatsobligaties van noodlijdende eurolanden op te kopen. De kritiek op het aankoopbeleid van de ECB door de Bundesbank is niet nieuw. Voorzitter Jens Weidmann uitte daarover al herhaaldelijk zijn ongenoegen. Weidmann verdenkt de politieke leiders van de eurozone er bovendien van de ECB te misbruiken voor 'fiscale doeleinden'.De Bundesbank blijft in haar recent rapport van mening dat het onbeperkt aankopen van staatsobligaties tot aanzienlijke stabiliteitsrisico's binnen de eurozone kan leiden. Volgens de Duitse centrale bank moeten beslissingen die solvabiliteitsrisico's meebrengen door de regering of het parlement van de lidstaten worden genomen, niet door de centrale banken.De toenemende kritiek wijst er allicht op dat de Duitse centrale bank niet van plan is de recentelijk aangekondigde maatregelen van de ECB te steunen. Die maatregelen zouden tot doel hebben snel de staatsschuld te verlagen om op die manier tijd te winnen om fiscale hervormingen door te voeren. ECB-voorzitter Draghi had op 2 augustus bekendgemaakt dat de centrale bank aan een plan werkt om op de secundaire markt in te grijpen en de rente op staatspapier van noodlijdende eurolanden te drukken. De details van het plan zouden begin september worden afgerond. Intussen blijft het afwachten of Italië en Spanje de ECB al dan niet om hulp zullen vragen.Uit het maandelijkse rapport van de Bundesbank blijkt overigens nog dat de vooruitzichten voor de Duitse economie verslechterd zijn. Dat zou in het tweede halfjaar tot uiting komen door de onzekerheid in de eurozone, luidt het. Voorlopig houden de analisten geen rekening met een Duitse krimp. In het tweede kwartaal noteerde de Duitse economie nog een toename van het bbp met 0,3 procent. (BO/Bloomberg)