Binnen het comité dat verantwoordelijk is voor het rentebeleid van de Britse centrale bank, pleiten nu al drie leden voor een renteverhoging. Na Andrew Sentance en Martin Weale keert ook Spencer Dale zich tegen gouverneur Mervyn King, die de oplopende inflatie niet als een bedreiging voor de economie beschouwt. Integendeel, volgens King zou een te snelle renteverhoging de Britse economie zelfs kunnen ondermijnen. Met een hogere rente willen de drie 'dissidente' leden van de centrale bank de inflatie aan banden leggen.

Intussen is het inflatiecijfer in het Verenigd Koninkrijk al opgelopen tot 4 procent, wat het dubbele is van het streefdoel van de centrale bank. Aangezien op dit moment drie van de negen leden van het beleidscomité pleiten voor een renteverhoging, neemt de druk om de basisrente op te trekken toe.

De Britse rente staat al sinds juli 2007 op het historisch lage peil van 0,5 procent. Dale en Weale willen de rente met 25 basispunten verhogen, Sentence pleit voor 50 basispunten.

De notulen van de Bank of England van10 februari vindt u hier

bron: Bloomberg

Binnen het comité dat verantwoordelijk is voor het rentebeleid van de Britse centrale bank, pleiten nu al drie leden voor een renteverhoging. Na Andrew Sentance en Martin Weale keert ook Spencer Dale zich tegen gouverneur Mervyn King, die de oplopende inflatie niet als een bedreiging voor de economie beschouwt. Integendeel, volgens King zou een te snelle renteverhoging de Britse economie zelfs kunnen ondermijnen. Met een hogere rente willen de drie 'dissidente' leden van de centrale bank de inflatie aan banden leggen. Intussen is het inflatiecijfer in het Verenigd Koninkrijk al opgelopen tot 4 procent, wat het dubbele is van het streefdoel van de centrale bank. Aangezien op dit moment drie van de negen leden van het beleidscomité pleiten voor een renteverhoging, neemt de druk om de basisrente op te trekken toe.De Britse rente staat al sinds juli 2007 op het historisch lage peil van 0,5 procent. Dale en Weale willen de rente met 25 basispunten verhogen, Sentence pleit voor 50 basispunten. De notulen van de Bank of England van10 februari vindt u hier bron: Bloomberg