‘Britse bedrijven zijn niet voorbereid op de populariteit van radicaal-links bij de jongere generaties’

© BelgaImage
Stijn Fockedey
Stijn Fockedey Hoofdredacteur a.i.

“Antikapitalistische en radicaal-linkse ideeën zijn zeer populair bij de jongere generaties in Groot-Brittannië. Dat stuwt Jeremy Corbyn en Labour vooruit. Bedrijven zijn daar niet op voorbereid”, zegt de Britse onderzoeker Jamie Bartlett.

De Britse verkiezingen draaiden compleet verkeerd uit voor Theresa May en de Conservatieven. Uit de peilingen vooraf leek het alsof de Tories nog hun absolute meerderheid zouden versterken. “De forse zetelwinst van Corbyn is verrassend. Niet alleen door de peilingen. Zowat alle grote kranten, en zeker de machtige tabloids, hebben Corbyn de voorbije maanden zwaar aangepakt. Hij werd regelmatig afgeschilderd als een extreme communist en een bondgenoot van terroristen (de IRA, nvdr)”, zegt Jamie Bartlett.

De Brit onderzoekt de impact van technologie op de samenleving. Zijn jongste boekRadicals gaat over hoe mensen zich online organiseren om radicale ideeën te verspreiden. “Vroeger raakten politici hier niet verkozen als The Sun of The Daily Mail zich tegen hen keerden. De kiezers van Corbyn hebben de tabloids volledig genegeerd. Ze hadden ook een alternatief. Ik heb de voorbije maanden veel gesproken met linkse activisten. De berichten van Labour-supporters en alternatieve nieuwssites waren gigantisch populair op sociale media. Dat is zeker een bepalende factor voor de opmerkelijk snelle comeback van Labour.”

Maar ook het zeer linkse programma van Labour speelde een rol.

De komende jaren zal de instroom van zeer linkse kiezers wellicht niet afnemen

JAMIE BARTLETT. “Normaliter hengelen Labour en de Conservatieven naar de steun van de bedrijven. Maar deze keer niet, zelfs de Conservatieven hebben tijdens de campagne niet publiekelijk de banden aangehaald met invloedrijke lobby-organisaties zoals de Confederation of British Industry. Dat is een teken aan de wand. Het is nog wachten op de gedetailleerde kiezersonderzoeken, maar het sentiment bij de jongere generaties lijkt gekeerd. Antikapitalisme en radicaal-links is er zeer populair. De kersverse stemmers zijn geboren na de val van de Muur en hebben het communisme niet meegemaakt.”

“Sommige denken dat ook dat deze generatie rechtser zal worden wanneer ze ouder worden. Maar ik zie dat niet snel gebeuren. De jongere generaties gaan een veel onzekerder toekomst tegemoet. In hun ogen heeft de overheid het sociaal contract met hen gebroken. De komende jaren zal de instroom van zeer linkse kiezers wellicht niet afnemen, terwijl de conservatieven geconfronteerd worden met een afstervend kiezerspubliek. Bedrijven zullen in een zeer moeilijk en vijandig klimaat moet werken in Groot-Brittannië. Ze zijn totaal niet voorbereid op de groeiende populariteit van radicaal-linkse ideeën bij de jongere generaties.”

U waarschuwt in uw boek dat de impact van technologie voor nog meer politieke en sociale chaos zal zorgen.

BARTLETT. “Eigenlijk zou de uitslag van Corbyn geen verrassing mogen zijn, als je kijkt hoe snel radicale ideeën grote groepen aanhangers kunnen aantrekken via het internet. Bij de opkomst van het internet waren we veel te naïef. We dachten dat het zou zorgen voor meer consensus, omdat iedereen toegang zou hebben tot de dezelfde informatie. Maar we zien net het omgekeerde, we staan nog maar aan het begin van een tijdperk van maatschappelijke turbulentie en zelfs chaos. Sociale media zetten een turbo op de verspreiding van radicale ideeën en ook de angst voor technologie is groter geworden bij de bevolking. Ze beginnen voor hun job te vrezen door de opkomst van artificiële intelligentie en andere technologieën die een pak jobs overbodig kunnen maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content