De bezorgdheid van het middenveld en de oppositie over de besparingen die de Vlaamse regering de komende jaren plant, verplichtte de minister-president uit vakantie terug te komen en zich tijdens een commissievergadering van het Vlaams Parlement te verdedigen. Neen, deze Vlaamse regering wordt geen hakbijlregering. En ja, er zal zwaar bespaard moeten worden. Het zou gaan om een sanering van 1,6 miljard euro op een budget van 40 miljard.

Het besef is er eindelijk dat overheidsuitgaven ver boven 50 procent van het bbp economische waanzin zijn

Vooral vanuit sp.a-hoek, daarin gesteund door allerlei gesubsidieerde organisaties, wordt de indruk gewekt dat de besparingen betekenen dat allerlei overheidstaken niet langer vervuld zullen kunnen worden en dat de activiteiten van het middenveld door een zwaar dieet in gevaar komen. Hier worden de zaken eigenlijk op hun kop gezet. Door het vele overheidsmanna dat de voorbije jaren werd uitgedeeld, verdween de noodzaak om er verantwoordelijk mee om te gaan. Nu het geld op is, is de speeltijd voorbij. Het besef is er eindelijk dat overheidsuitgaven ver boven 50 procent van het bbp economische waanzin zijn.

De Vlaamse regering had twee keuzes: op hetzelfde pad doorgaan en de schulden doorschuiven naar de volgende generaties, of de rekening eindelijk op orde krijgen. Bourgeois I heeft besloten geen doorschuifregering meer te zijn. Een aangename keuze is het niet, maar wel een noodzakelijke.

De bezorgdheid van het middenveld en de oppositie over de besparingen die de Vlaamse regering de komende jaren plant, verplichtte de minister-president uit vakantie terug te komen en zich tijdens een commissievergadering van het Vlaams Parlement te verdedigen. Neen, deze Vlaamse regering wordt geen hakbijlregering. En ja, er zal zwaar bespaard moeten worden. Het zou gaan om een sanering van 1,6 miljard euro op een budget van 40 miljard. Vooral vanuit sp.a-hoek, daarin gesteund door allerlei gesubsidieerde organisaties, wordt de indruk gewekt dat de besparingen betekenen dat allerlei overheidstaken niet langer vervuld zullen kunnen worden en dat de activiteiten van het middenveld door een zwaar dieet in gevaar komen. Hier worden de zaken eigenlijk op hun kop gezet. Door het vele overheidsmanna dat de voorbije jaren werd uitgedeeld, verdween de noodzaak om er verantwoordelijk mee om te gaan. Nu het geld op is, is de speeltijd voorbij. Het besef is er eindelijk dat overheidsuitgaven ver boven 50 procent van het bbp economische waanzin zijn. De Vlaamse regering had twee keuzes: op hetzelfde pad doorgaan en de schulden doorschuiven naar de volgende generaties, of de rekening eindelijk op orde krijgen. Bourgeois I heeft besloten geen doorschuifregering meer te zijn. Een aangename keuze is het niet, maar wel een noodzakelijke.