Franse bedrijfsleiders kunnen het beleid van hun president niet waarderen.

Tijdens een conferentie in Aix-en-Provence (in het zuiden van Frankrijk) van het afgelopen weekend kreeg de Franse president Hollande de wind van voren vanuit de bedrijfswereld. De boodschap aan de Franse president was klaar en duidelijk: 'Breng uw eigen huishouden in orde en laat ons met rust' (vrij vertaald). Het was minister van Financiën Pierre Moscovici die de boodschap mocht overmaken.

De Franse bedrijfswereld beschuldigt de regering er met name van de bedrijven te overbelasten en een 'zigzaggend' economisch beleid te voeren. Die laatste beschuldiging omschreef minister Moscovici overigens als 'onelegant' en 'goedkoop'.

De bedrijfsleiders uit de tweede economie van de eurozone dringen er bij de president voorts op aan een einde te maken aan het voortdurende gesleutel aan de regelgeving, en zich te richten op het afslanken van de overheidsuitgaven.

"In Frankrijk is het echte probleem de overheid", aldus Christophe de Margerie, chief executive officer van Total SA. Volgens de CEO moet de staat als vanzelfsprekend de overheidsuitgaven beperken en het bedrijfsleven stimuleren. Voorts moet de staat zich 'met zijn eigen zaken bemoeien en ons niet vertellen wat we moeten doen', luidde het.

De opmerkingen van de CEO van Europa's derde grootste oliemaatschappij aan het adres van het Franse beleid, wijzen op de toenemende frustratie van bedrijfsleiders die de Franse economie voor het derde jaar op rij ter plaatse zien trappelen (of licht krimpen).

De kritiek van Augustin de Romanet, CEO van Aeroports de Paris, was lyrischer van aard. "De staat is te groot geworden. Zijn we bijgevolg bereid om te zeggen dat de keizer naakt is, en dat we niet over de middelen beschikken om de volgende verkiezingen met nieuwe sociale uitgaven te kopen?", vroeg de Romanet zich af in Aix-en-Provence.

De socialist Hollande heeft in het tweede jaar van zijn ambtsperiode alle moeite van de wereld om aan de verzuchtingen van de bedrijfswereld te voldoen. Dat heeft onder meer te maken met de eisen van zijn eigen partij, die de bezuinigingsmaatregelen wil matigen nu de Fransen geconfronteerd worden met een werkloosheid die oploopt tot een recordhoogte.

Volgens officiële cijfers telde Frankrijk in mei meer dan 3,26 miljoen werklozen, waardoor het land kampt met een werkloosheidsgraad van 10,8 procent. Dat is het hoogte peil in 14 jaar.

Er wacht de Franse president ongetwijfeld nog een moeilijke periode, want na ongeveer 70 miljard euro aan belastingverhogingen in ruim drie jaar tijd houden de Fransen de vinger op de knip terwijl de investeringen in het land fors terugvallen. (Bloomberg/BO)

Franse bedrijfsleiders kunnen het beleid van hun president niet waarderen.Tijdens een conferentie in Aix-en-Provence (in het zuiden van Frankrijk) van het afgelopen weekend kreeg de Franse president Hollande de wind van voren vanuit de bedrijfswereld. De boodschap aan de Franse president was klaar en duidelijk: 'Breng uw eigen huishouden in orde en laat ons met rust' (vrij vertaald). Het was minister van Financiën Pierre Moscovici die de boodschap mocht overmaken. De Franse bedrijfswereld beschuldigt de regering er met name van de bedrijven te overbelasten en een 'zigzaggend' economisch beleid te voeren. Die laatste beschuldiging omschreef minister Moscovici overigens als 'onelegant' en 'goedkoop'.De bedrijfsleiders uit de tweede economie van de eurozone dringen er bij de president voorts op aan een einde te maken aan het voortdurende gesleutel aan de regelgeving, en zich te richten op het afslanken van de overheidsuitgaven."In Frankrijk is het echte probleem de overheid", aldus Christophe de Margerie, chief executive officer van Total SA. Volgens de CEO moet de staat als vanzelfsprekend de overheidsuitgaven beperken en het bedrijfsleven stimuleren. Voorts moet de staat zich 'met zijn eigen zaken bemoeien en ons niet vertellen wat we moeten doen', luidde het. De opmerkingen van de CEO van Europa's derde grootste oliemaatschappij aan het adres van het Franse beleid, wijzen op de toenemende frustratie van bedrijfsleiders die de Franse economie voor het derde jaar op rij ter plaatse zien trappelen (of licht krimpen). De kritiek van Augustin de Romanet, CEO van Aeroports de Paris, was lyrischer van aard. "De staat is te groot geworden. Zijn we bijgevolg bereid om te zeggen dat de keizer naakt is, en dat we niet over de middelen beschikken om de volgende verkiezingen met nieuwe sociale uitgaven te kopen?", vroeg de Romanet zich af in Aix-en-Provence. De socialist Hollande heeft in het tweede jaar van zijn ambtsperiode alle moeite van de wereld om aan de verzuchtingen van de bedrijfswereld te voldoen. Dat heeft onder meer te maken met de eisen van zijn eigen partij, die de bezuinigingsmaatregelen wil matigen nu de Fransen geconfronteerd worden met een werkloosheid die oploopt tot een recordhoogte. Volgens officiële cijfers telde Frankrijk in mei meer dan 3,26 miljoen werklozen, waardoor het land kampt met een werkloosheidsgraad van 10,8 procent. Dat is het hoogte peil in 14 jaar. Er wacht de Franse president ongetwijfeld nog een moeilijke periode, want na ongeveer 70 miljard euro aan belastingverhogingen in ruim drie jaar tijd houden de Fransen de vinger op de knip terwijl de investeringen in het land fors terugvallen. (Bloomberg/BO)