Zowel vakbonden als werkgevers spraken maandag over een constructief overleg, waarbij geen taboes zijn uitgesproken. De sociale partners willen na 15 januari opnieuw samenzitten. Intussen werd een vergaderingsagenda opgesteld tot eind januari.

Maar eerst staat een ontmoeting met de regering op de agenda. Die ontmoeting vindt plaats op donderdag 15 januari. De sociale partners hopen dat de regering meestapt in het positieve elan dat maandag is gecreëerd. "We wachten op bijkomende informatie van de regering, bijvoorbeeld hoeveel de welvaartsenveloppe bedraagt", aldus VBO-topman Pieter Timmermans.

Zijn collega Karel Van Eetvelt van Unizo noemt de ontmoeting met de regering op donderdag 'bepalend' of de sociale partners al dan niet snel overleg kunnen heropstarten. Ook ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw omschreef de de gesprekken van maandag als constructief. "Er is de wil om een interprofessioneel akkoord te maken. De vraag is of de regering dit zal toelaten. De loonmarges zijn de verantwoordelijkheid van de werknemers en werkgevers", benadrukte hij.

Volgens Jan Vercamst, voorzitter van de liberale vakbond ACLVB, is het sociaal overleg 'herboren'.

Tegen eind januari hopen de sociale partners tot een consensus te komen over een interprofessioneel akkoord (IPA), de welvaartsvastheid en enkele cao's inzake landingsbanen en het SWT-stelsel, het vroegere brugpensioen.

ACV-voorzitter Marc Leemans bevestigt de 'doorstart van het sociaal overleg, dat nooit was stilgevallen'. Over het resultaat van dit overleg toonde hij zich veeleer realistisch: "Er zal inleveringsvermogen nodig zijn van iedereen om te komen tot een consensus".

Dat de vakbonden nieuwe acties zullen aankondigen vóór donderdag lijkt weinig waarschijnlijk. Vercamst sloot het zelfs categoriek uit. ABVV-voorman De Leeuw hield het er op dat zijn achterban kritisch blijft voor het regeringsbeleid.

Op dinsdag consulteren de bonden - zoals iedere week - hun hoogste instanties.

De Groep van Tien zat maandagochtend - voor het eerst in 2015 - bijeen. Bovenaan de agenda stond het rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven, waaruit bleek dat de loonkloof met de buurlanden in de periode 2013-2014 is verkleind tot 2,9 procent.

(Belga/BO)

Zowel vakbonden als werkgevers spraken maandag over een constructief overleg, waarbij geen taboes zijn uitgesproken. De sociale partners willen na 15 januari opnieuw samenzitten. Intussen werd een vergaderingsagenda opgesteld tot eind januari. Maar eerst staat een ontmoeting met de regering op de agenda. Die ontmoeting vindt plaats op donderdag 15 januari. De sociale partners hopen dat de regering meestapt in het positieve elan dat maandag is gecreëerd. "We wachten op bijkomende informatie van de regering, bijvoorbeeld hoeveel de welvaartsenveloppe bedraagt", aldus VBO-topman Pieter Timmermans.Zijn collega Karel Van Eetvelt van Unizo noemt de ontmoeting met de regering op donderdag 'bepalend' of de sociale partners al dan niet snel overleg kunnen heropstarten. Ook ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw omschreef de de gesprekken van maandag als constructief. "Er is de wil om een interprofessioneel akkoord te maken. De vraag is of de regering dit zal toelaten. De loonmarges zijn de verantwoordelijkheid van de werknemers en werkgevers", benadrukte hij.Volgens Jan Vercamst, voorzitter van de liberale vakbond ACLVB, is het sociaal overleg 'herboren'. Tegen eind januari hopen de sociale partners tot een consensus te komen over een interprofessioneel akkoord (IPA), de welvaartsvastheid en enkele cao's inzake landingsbanen en het SWT-stelsel, het vroegere brugpensioen. ACV-voorzitter Marc Leemans bevestigt de 'doorstart van het sociaal overleg, dat nooit was stilgevallen'. Over het resultaat van dit overleg toonde hij zich veeleer realistisch: "Er zal inleveringsvermogen nodig zijn van iedereen om te komen tot een consensus". Dat de vakbonden nieuwe acties zullen aankondigen vóór donderdag lijkt weinig waarschijnlijk. Vercamst sloot het zelfs categoriek uit. ABVV-voorman De Leeuw hield het er op dat zijn achterban kritisch blijft voor het regeringsbeleid. Op dinsdag consulteren de bonden - zoals iedere week - hun hoogste instanties. De Groep van Tien zat maandagochtend - voor het eerst in 2015 - bijeen. Bovenaan de agenda stond het rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven, waaruit bleek dat de loonkloof met de buurlanden in de periode 2013-2014 is verkleind tot 2,9 procent. (Belga/BO)