‘Beter geen kredietbeoordeling noodlijdende eurolanden’

© belga

Volgens eurocommissaris voor Interne Markt Michel Barnier zouden kredietbeoordelaars – zoals Moody’s – geen waarderingen mogen uitspreken over de kredietwaardigheid van eurolanden die een beroep doen op Europese noodfondsen.

Barnier werkt momenteel aan een programma dat de regels voor kredietbeoordelaars strikter maakt. De kredietbeoordelaars kwamen vorige week zwaar onder vuur te liggen in Europa, onder meer nadat Moody’s de kredietwaardigheid van Portugal had verlaagd tot rommelstatus. Portugal ontvangt momenteel financiële steun van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds.

De eurocommissaris vroeg zich maandag tijdens een meeting in Parijs hardop af of het wel gepast is dat kredietbeoordelaars zich uitspreken over landen die een beroep doen op internationale hulpprogramma’s.

Barnier plant ook maatregelen om ervoor te zorgen dat de financiële sector bij risico-analyses minder afhankelijk wordt van kredietbeoordelaars. Hij denkt er bovendien aan regeringen de mogelijkheid te bieden de accuraatheid van de cijfers van de beoordelaars te verifiëren in de aanloop naar een downgrading.

(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content