Later deze maand presenteert de regering-Bourgeois haar eerste begroting. Dan zal blijken in welke mate de regeerverklaring van 25 juli ook een bijsturing van het onderwijs betekent. Want deze regering wil de onderwijshervorming die de vorige op de rails zette, wel uitvoeren, maar niet klakkeloos. Het onderscheid tussen aso, tso en bso verdwijnt bijvoorbeeld niet.

De technische en beroepsopleidingen behouden in het secundair onderwijs dus hun tweederangsetiket. Het valt toe te juichen dat de nieuwe regering een inhaalbeweging plant voor de bouwachterstand in de middelbare scholen. Ook dat is een onderdeel van de opwaardering van het technisch onderwijs.

Bedrijven schreeuwen om werknemers met technische kennis. En dat moeten echt niet allemaal industrieel ingenieurs zijn.

Aan de andere kant lijken de voornemens voor de combinatie werken en leren weinig ambitieus. De regeerverklaring kwalificeert 'duale opleidingsvormen als een volwaardige opleiding', maar de maatregelen om het tekort aan stageplaatsen weg te werken, dreigen papieren garanties te blijven.

Het Vlaamse secundaire onderwijs leidt volgens de internationale rankings tot een sterke wiskundige kennis. En ook in talen doen we het niet slecht. Tegelijk zijn in het hoger onderwijs de menswetenschappen veel populairder dan de technologierichtingen. Iedereen wil blijkbaar psycholoog worden. Bedrijven schreeuwen nochtans om werknemers met technische kennis. En dat moeten echt niet allemaal industrieel ingenieurs zijn.

De regering-Bourgeois wil dat het onderwijs mensen aflevert met diploma's en vaardigheden waar het bedrijfsleven ook iets aan heeft. De gemiddelde ouder vindt dat vast ook een belangrijk argument. Aan de vooravond van een nieuw schooljaar is het goed om te beseffen dat een goede loodgieter wellicht beter zijn brood verdient dan een middelmatige psycholoog.

Later deze maand presenteert de regering-Bourgeois haar eerste begroting. Dan zal blijken in welke mate de regeerverklaring van 25 juli ook een bijsturing van het onderwijs betekent. Want deze regering wil de onderwijshervorming die de vorige op de rails zette, wel uitvoeren, maar niet klakkeloos. Het onderscheid tussen aso, tso en bso verdwijnt bijvoorbeeld niet. De technische en beroepsopleidingen behouden in het secundair onderwijs dus hun tweederangsetiket. Het valt toe te juichen dat de nieuwe regering een inhaalbeweging plant voor de bouwachterstand in de middelbare scholen. Ook dat is een onderdeel van de opwaardering van het technisch onderwijs. Aan de andere kant lijken de voornemens voor de combinatie werken en leren weinig ambitieus. De regeerverklaring kwalificeert 'duale opleidingsvormen als een volwaardige opleiding', maar de maatregelen om het tekort aan stageplaatsen weg te werken, dreigen papieren garanties te blijven. Het Vlaamse secundaire onderwijs leidt volgens de internationale rankings tot een sterke wiskundige kennis. En ook in talen doen we het niet slecht. Tegelijk zijn in het hoger onderwijs de menswetenschappen veel populairder dan de technologierichtingen. Iedereen wil blijkbaar psycholoog worden. Bedrijven schreeuwen nochtans om werknemers met technische kennis. En dat moeten echt niet allemaal industrieel ingenieurs zijn. De regering-Bourgeois wil dat het onderwijs mensen aflevert met diploma's en vaardigheden waar het bedrijfsleven ook iets aan heeft. De gemiddelde ouder vindt dat vast ook een belangrijk argument. Aan de vooravond van een nieuw schooljaar is het goed om te beseffen dat een goede loodgieter wellicht beter zijn brood verdient dan een middelmatige psycholoog.