Bernanke voorspelt ‘frustrerend langzaam herstel’ arbeidsmarkt

© reuters

Ben Bernanke, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), klinkt somber over de toekomst van de VS-economie.

In zijn halfjaarlijkse speech voor het Huis van Afgevaardigden legde Fed-voorzitter Bernanke nog eens de pijnpunten van de huidige conjunctuur bloot.

Volgens Bernanke neemt de economische groei in de VS af door een terugval van de bedrijfsinvesteringen, wat een reactie is op de woekerende Europese schuldencrisis en het vooruitzicht op een strakker fiscaal beleid binnen de VS. Tegelijkertijd houden de Amerikaanse gezinnen de vinger op de knip uit vrees voor toenemende werkloosheid en moeilijker verkrijgbaar krediet bij de banken.

Bernanke waarschuwde de Amerikaanse beleidslui dinsdag voor de gevolgen van de zogenaamde ‘fiscal cliff’, die de VS in een periode van ‘milde recessie’ dreigt te brengen. Als het Congres niet met een gecorrigeerd en geloofwaardig fiscaal plan op de proppen komt, worden volgend jaar bij een ongewijzigd beleid zowel de uitgaven teruggeschroefd als de belastingen verhoogd. Er moet m.a.w. een duurzaam en geloofwaardig pad worden uitgestippeld om de begroting onder controle te krijgen, aldus Bernanke.

Wat de werkloosheid betreft, oogt het plaatje niet bepaald rooskleurig volgens de Fed-baas. Voor Bernanke zal het herstel van de arbeidsmarkt in ieder geval ‘frustrerend langzaam’ verlopen. Hij bevestigde in dat verband dat de Fed klaar staat om actie te ondernemen, al sprak hij zich niet uit over de inhoud van de geplande stimulusmaatregelen.

De Fed voert al sinds december 2008 een lagerentebeleid (0 tot 0,25 procent) om de stabiliteit op de financiële markten te bevorderen. Daarbij werd tussen 2008 en 2011 via twee rondes ‘obligaties kopen’ (quantitative easing QE) voor 2,3 biljoen dollar in de economie gepompt. Vorige maand werd ook de zogenaamde ‘Operation Twist’ verruimd, waarmee staatspapier met een korte looptijd vervangen werd door staatspapier met een lange looptijd.

Na de toespraak van Bernanke zakten de beurzen van Amsterdam, Londen en Parijs in het rood. Beleggers hadden kennelijk meer daadkracht verwacht van de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. (Bloomberg/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content