Ben Bernanke, voorzitter van de Federal Reserve (Fed), sluit niet uit dat het einde van het stimulusprogramma voor de Amerikaanse economie wordt uitgesteld.

De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, is nog steeds van plan later dit jaar te starten met de afbouw van zijn stimulusmaatregelen. Maar nu blijkt dat die plannen kunnen worden gewijzigd van zodra de economische vooruitzichten minder rooskleurig ogen. Dat liet Fed-voorzitter Bernanke woensdag verstaan tijdens zijn halfjaarlijkse toelichting aan het Amerikaanse Congres.

De Fed zorgt al lange tijd voor extra liquiditeit op de financiële markten door maandelijks voor 85 miljard dollar obligaties aan te kopen. Die stimuli zorgen ervoor dat banken het makkelijker hebben om krediet te verlenen, wat de economie ten goede komt. Vorige maand kondigde de Fed evenwel aan dat het einde van dat stimulusprogramma in zicht komt, rekening houdend met de betere vooruitzichten voor de economie. Die aankondiging bracht wat onrust teweeg op de financiële markten, waardoor de langetermijnrente steeg.

Bernanke herhaalde woensdag het voornemen om de stimulusmaatregelen af te bouwen, maar benadrukte - om de markten gerust te stellen - dat een voornemen geen zekerheid is. Er zijn twee mogelijkheden. Enerzijds kan de afbouw worden versneld als de economie zich sterker herstelt dan verwacht en de inflatie stijgt tot het streefdoel van 2 procent. Anderzijds kunnen de obligatieaankopen tijdelijk worden opgevoerd in het geval de werkloosheid niet sterk genoeg daalt en de inflatie niet stijgt.

Volgens Omer Esiner, chef marktanalist bij Commonwealth Foreign Exchange in Washington, heeft Bernanke er goed aan gedaan zichzelf meer dan voldoende bewegingsruimte te geven om het beleid van de Fed bij te sturen. (Reuters/BO)

Ben Bernanke, voorzitter van de Federal Reserve (Fed), sluit niet uit dat het einde van het stimulusprogramma voor de Amerikaanse economie wordt uitgesteld. De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, is nog steeds van plan later dit jaar te starten met de afbouw van zijn stimulusmaatregelen. Maar nu blijkt dat die plannen kunnen worden gewijzigd van zodra de economische vooruitzichten minder rooskleurig ogen. Dat liet Fed-voorzitter Bernanke woensdag verstaan tijdens zijn halfjaarlijkse toelichting aan het Amerikaanse Congres. De Fed zorgt al lange tijd voor extra liquiditeit op de financiële markten door maandelijks voor 85 miljard dollar obligaties aan te kopen. Die stimuli zorgen ervoor dat banken het makkelijker hebben om krediet te verlenen, wat de economie ten goede komt. Vorige maand kondigde de Fed evenwel aan dat het einde van dat stimulusprogramma in zicht komt, rekening houdend met de betere vooruitzichten voor de economie. Die aankondiging bracht wat onrust teweeg op de financiële markten, waardoor de langetermijnrente steeg.Bernanke herhaalde woensdag het voornemen om de stimulusmaatregelen af te bouwen, maar benadrukte - om de markten gerust te stellen - dat een voornemen geen zekerheid is. Er zijn twee mogelijkheden. Enerzijds kan de afbouw worden versneld als de economie zich sterker herstelt dan verwacht en de inflatie stijgt tot het streefdoel van 2 procent. Anderzijds kunnen de obligatieaankopen tijdelijk worden opgevoerd in het geval de werkloosheid niet sterk genoeg daalt en de inflatie niet stijgt. Volgens Omer Esiner, chef marktanalist bij Commonwealth Foreign Exchange in Washington, heeft Bernanke er goed aan gedaan zichzelf meer dan voldoende bewegingsruimte te geven om het beleid van de Fed bij te sturen. (Reuters/BO)