De Vlaamse regering heeft daarvoor een nieuw ontwerp van decreet 'Wonen in eigen streek' (WIES) uitgewerkt.

'Dam tegen sociale verdringing'

Volgens minister van Vlaamse Rand Ben Weyts en minister van Wonen Matthias Diependaele is het de bedoeling om 'een dam op te werpen tegen sociale verdringing' in dure gemeenten waar mensen die er opgegroeid zijn, moeilijk een eigen woning kunnen verwerven.

Volgens de N-VA-ministers gaat het om 'een prangend probleem' dat zich onder meer in de Vlaamse Rand voordoet. 'Franstaligen komen naar de Vlaamse Rand omdat ze gaan lopen voor het slecht bestuur in Brussel', zei Weyts voor de camera van Kanaal Z.

Video: 'Franstaligen vluchten voor malgoverno in Brussel'

Lees verder onder de video

Het WIES-idee is niet nieuw. Het Grondwettelijk Hof vernietigde in 2013 al een eerder WIES-decreet. De Vlaamse regering maakt zich sterk dat het nieuwe voorrangsbeleid werkt met 'objectieve criteria'.

'In 2013 had de regeling geen sociaal oogmerk. Daar hebben we nu wel voor gezorgd door een inkomensgrens in te schrijven', zegt minister Diependaele. 'Daarmee voldoen we volgens ons volledig aan de voorwaarden die de grondwet voorschrijft.'

Drie voorwaarden

Alleen de duurste Vlaamse gemeenten en enkele steden krijgen de mogelijkheid om het voorrangsbeleid te voeren, waarbij ze voor 50 tot 100 procent financieel kunnen tussenkomen in het grondaandeel van de woning. De projectontwikkelaar verkoopt de grond of een deel ervan aan de schattingsprijs.

Een negentigtal gemeenten, ongeveer één op drie in Vlaanderen, zou in aanmerking komen voor het systeem. De regeling is enkel van toepassing op nieuwe verkavelingen of totaalrenovaties met minstens vijf wooneenheden.

Video: Minister Diependaele legt het principe uit

Lees verder onder de video

Kopers moeten aan drie voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen: minstens vijf opeenvolgende jaren in de afgelopen tien jaar zijn ingeschreven in de betrokken gemeente of een Vlaamse buurgemeente, nog geen vastgoed bezitten en een loon hebben onder een nog te bepalen grens.

Wie via het systeem een huis koopt, moet er de eerste twintig jaar zelf in wonen. Kopers die hun WIES-grond of -woning overdragen, moeten de financiële tussenkomst terugbetalen aan de gemeenten, die ook een voorkooprecht hebben.

Lees ook

De Vlaamse regering heeft daarvoor een nieuw ontwerp van decreet 'Wonen in eigen streek' (WIES) uitgewerkt. Volgens minister van Vlaamse Rand Ben Weyts en minister van Wonen Matthias Diependaele is het de bedoeling om 'een dam op te werpen tegen sociale verdringing' in dure gemeenten waar mensen die er opgegroeid zijn, moeilijk een eigen woning kunnen verwerven. Volgens de N-VA-ministers gaat het om 'een prangend probleem' dat zich onder meer in de Vlaamse Rand voordoet. 'Franstaligen komen naar de Vlaamse Rand omdat ze gaan lopen voor het slecht bestuur in Brussel', zei Weyts voor de camera van Kanaal Z.Video: 'Franstaligen vluchten voor malgoverno in Brussel'Lees verder onder de videoHet WIES-idee is niet nieuw. Het Grondwettelijk Hof vernietigde in 2013 al een eerder WIES-decreet. De Vlaamse regering maakt zich sterk dat het nieuwe voorrangsbeleid werkt met 'objectieve criteria'.'In 2013 had de regeling geen sociaal oogmerk. Daar hebben we nu wel voor gezorgd door een inkomensgrens in te schrijven', zegt minister Diependaele. 'Daarmee voldoen we volgens ons volledig aan de voorwaarden die de grondwet voorschrijft.'Alleen de duurste Vlaamse gemeenten en enkele steden krijgen de mogelijkheid om het voorrangsbeleid te voeren, waarbij ze voor 50 tot 100 procent financieel kunnen tussenkomen in het grondaandeel van de woning. De projectontwikkelaar verkoopt de grond of een deel ervan aan de schattingsprijs. Een negentigtal gemeenten, ongeveer één op drie in Vlaanderen, zou in aanmerking komen voor het systeem. De regeling is enkel van toepassing op nieuwe verkavelingen of totaalrenovaties met minstens vijf wooneenheden. Video: Minister Diependaele legt het principe uitLees verder onder de videoKopers moeten aan drie voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen: minstens vijf opeenvolgende jaren in de afgelopen tien jaar zijn ingeschreven in de betrokken gemeente of een Vlaamse buurgemeente, nog geen vastgoed bezitten en een loon hebben onder een nog te bepalen grens. Wie via het systeem een huis koopt, moet er de eerste twintig jaar zelf in wonen. Kopers die hun WIES-grond of -woning overdragen, moeten de financiële tussenkomst terugbetalen aan de gemeenten, die ook een voorkooprecht hebben.