De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) vergelijkt in zijn jaarlijkse loonrapport, dat dinsdag wordt bekendgemaakt, de evolutie van de Belgische lonen met de loonstijging in onze drie grootste buurlanden en handelspartners: Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Loonkostenhandicap

Ondanks de nationale loonnorm, die sinds 1996 het maximumpercentage aangeeft waarmee de Belgische lonen mogen stijgen, is de loonkostenhandicap die de Belgische bedrijven in 1996 al hadden tegenover hun concurrenten in de buurlanden, groter geworden. Dat melden De Standaard en Het Nieuwsblad.

Loonkloof van 4,6 procent

In zijn rapport over 2010 becijferde de CRB die loonkloof op 3,9 procent. In het ontwerp van rapport voor 2011 stijgt dat tot 4,6 procent. Dat is het hoogste cijfer ooit en betekent dat de Belgische lonen sinds 1996 met 4,6 procent meer zijn gestegen dan bij de buren.

Loonindexering

Eén van de oorzaken, is dat er bij de buurlanden geen loonindexering bestaat. Voor de liberalen van Open VLD is het CRB-rapport het sein om de automatische indexering op de onderhandelingstafel van formateur Elio Di Rupo (PS) te leggen. Maar raken aan de index is taboe voor de PS van Di Rupo. (Belga/EE)

De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) vergelijkt in zijn jaarlijkse loonrapport, dat dinsdag wordt bekendgemaakt, de evolutie van de Belgische lonen met de loonstijging in onze drie grootste buurlanden en handelspartners: Nederland, Duitsland en Frankrijk. Loonkostenhandicap Ondanks de nationale loonnorm, die sinds 1996 het maximumpercentage aangeeft waarmee de Belgische lonen mogen stijgen, is de loonkostenhandicap die de Belgische bedrijven in 1996 al hadden tegenover hun concurrenten in de buurlanden, groter geworden. Dat melden De Standaard en Het Nieuwsblad. Loonkloof van 4,6 procent In zijn rapport over 2010 becijferde de CRB die loonkloof op 3,9 procent. In het ontwerp van rapport voor 2011 stijgt dat tot 4,6 procent. Dat is het hoogste cijfer ooit en betekent dat de Belgische lonen sinds 1996 met 4,6 procent meer zijn gestegen dan bij de buren. Loonindexering Eén van de oorzaken, is dat er bij de buurlanden geen loonindexering bestaat. Voor de liberalen van Open VLD is het CRB-rapport het sein om de automatische indexering op de onderhandelingstafel van formateur Elio Di Rupo (PS) te leggen. Maar raken aan de index is taboe voor de PS van Di Rupo. (Belga/EE)