Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde studie "Paying Taxes 2011" van de Wereldbank en het bedrijf PwC.

De Belgische belastingdruk bedraagt 57 procent, tegenover een gemiddelde van bijna 48 procent wereldwijd en ruim 44 procent in Europa. Luxemburg heeft met 21,1 procent de laagste belastingdruk binnen de EU. Italië bengelt onderaan met een belastingdruk van 65,8 procent en ook Frankrijk komt na België.

België doet het iets beter wat betreft het aantal uur dat op jaarbasis nodig is om aan alle belastingregels te voldoen. Met 156 uur staat België op de tiende plaats in Europa. Ook hier scoort Luxemburg het best (59 uur). Met elf verschillende belastingbetalingen zit België voorts op het Europese gemiddelde.

"In België hebben we sinds de studie niets gedaan om het belastingklimaat interessanter te maken voor bedrijven. De gevolgen daarvan zien we: we zijn zelfs nog achteruitgegaan, en we stonden al helemaal achteraan. In Portugal werd de vennootschapsbelasting verlaagd en in Nederland zijn bijvoorbeeld ook maatregelen genomen", aldus Frank Dierckx van PwC.

Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde studie "Paying Taxes 2011" van de Wereldbank en het bedrijf PwC. De Belgische belastingdruk bedraagt 57 procent, tegenover een gemiddelde van bijna 48 procent wereldwijd en ruim 44 procent in Europa. Luxemburg heeft met 21,1 procent de laagste belastingdruk binnen de EU. Italië bengelt onderaan met een belastingdruk van 65,8 procent en ook Frankrijk komt na België. België doet het iets beter wat betreft het aantal uur dat op jaarbasis nodig is om aan alle belastingregels te voldoen. Met 156 uur staat België op de tiende plaats in Europa. Ook hier scoort Luxemburg het best (59 uur). Met elf verschillende belastingbetalingen zit België voorts op het Europese gemiddelde. "In België hebben we sinds de studie niets gedaan om het belastingklimaat interessanter te maken voor bedrijven. De gevolgen daarvan zien we: we zijn zelfs nog achteruitgegaan, en we stonden al helemaal achteraan. In Portugal werd de vennootschapsbelasting verlaagd en in Nederland zijn bijvoorbeeld ook maatregelen genomen", aldus Frank Dierckx van PwC.