Dat maakte het WEF bekend in het Zwitserse Genève.

De competiviteitsscore van België zit al enkele jaren in stijgende lijn, maar dat vertaalde zich tot nu toe niet in een hogere positie op de lijst van 138 landen.

Dit jaar is dat wel het geval: met een score van 5,25 punten stijgt België van de 19de naar de 17de plaats. België krijgt vooral goede punten voor zijn gezondheidszorg, het onderwijs- en opleidingssysteem en de hoge mate van technologische ontwikkeling. Grootste probleemfactoren om in België zaken te doen, zijn volgens het rapport de belastingvoeten en het fiscaal beleid, de restrictieve arbeidswetgeving en de administratieve lasten.

De ranglijst van het World Economic Forum, /
De ranglijst van het World Economic Forum © /

Zwitserland boven

Aan de top drie van de competitiviteitsranglijst verandert er dit jaar niets. Zwitserland is al voor het achtste jaar de meest competitieve economie, dit keer met een score van 5,81, gevolgd door Singapore en de Verenigde Staten. Op de vierde plaats volgt Nederland, dat voorbij Duitsland gaat en zich dus de meest concurrerende economie van de Europese Unie mag noemen. Nederland won de voorbije twee jaar vier plaatsen.

Vele EU-landen en een bijna ex-EU-land staan hoog: Duitsland komt op de vijfde plaats, voor Zweden (6), Groot-Brittannië (7), Finland (10), Noorwegen (11) en Denemarken (12).

(Belga/RR)

Dat maakte het WEF bekend in het Zwitserse Genève.De competiviteitsscore van België zit al enkele jaren in stijgende lijn, maar dat vertaalde zich tot nu toe niet in een hogere positie op de lijst van 138 landen. Dit jaar is dat wel het geval: met een score van 5,25 punten stijgt België van de 19de naar de 17de plaats. België krijgt vooral goede punten voor zijn gezondheidszorg, het onderwijs- en opleidingssysteem en de hoge mate van technologische ontwikkeling. Grootste probleemfactoren om in België zaken te doen, zijn volgens het rapport de belastingvoeten en het fiscaal beleid, de restrictieve arbeidswetgeving en de administratieve lasten. Aan de top drie van de competitiviteitsranglijst verandert er dit jaar niets. Zwitserland is al voor het achtste jaar de meest competitieve economie, dit keer met een score van 5,81, gevolgd door Singapore en de Verenigde Staten. Op de vierde plaats volgt Nederland, dat voorbij Duitsland gaat en zich dus de meest concurrerende economie van de Europese Unie mag noemen. Nederland won de voorbije twee jaar vier plaatsen. Vele EU-landen en een bijna ex-EU-land staan hoog: Duitsland komt op de vijfde plaats, voor Zweden (6), Groot-Brittannië (7), Finland (10), Noorwegen (11) en Denemarken (12).(Belga/RR)