Dat melden De Standaard en Het Nieuwsblad.

Met LuxLeaks staat vooral Luxemburg dezer dagen in de kijker. Van Nederland is bekend dat het buitenlandse ondernemers via postbusbedrijven de mogelijkheid geeft om belastingen te ontwijken. Ook België biedt multinationals de mogelijkheid om te onderhandelen over de lasten op winst. Dankzij de gunstige "excess profit rulings" kunnen internationale spelers een groot deel van hun winst onbelast opstrijken.

Tot 90 procent korting

"De rulingcommissie heeft sinds 2005 zestig van die akkoorden gesloten", zegt Francis Adyns, de woordvoerder van de FOD Financiën. Het is de eerste keer dat duidelijkheid wordt geschapen over het aantal akkoorden, maar de inhoud ervan blijft geheim. De rulingdienst beroept zich op zijn beroepsgeheim. De omvang van de fiscale cadeaus is dan ook moeilijk te becijferen, maar de overheid geeft in haar slideshow, waarmee ze het systeem promoot, al het voorbeeld dat de belastbare winst met 60 procent verminderd kan worden.

Bronnen binnen Financiën zeggen dat de vermindering kan oplopen tot bijna 90 procent.

(Belga/RR)

Dat melden De Standaard en Het Nieuwsblad. Met LuxLeaks staat vooral Luxemburg dezer dagen in de kijker. Van Nederland is bekend dat het buitenlandse ondernemers via postbusbedrijven de mogelijkheid geeft om belastingen te ontwijken. Ook België biedt multinationals de mogelijkheid om te onderhandelen over de lasten op winst. Dankzij de gunstige "excess profit rulings" kunnen internationale spelers een groot deel van hun winst onbelast opstrijken. "De rulingcommissie heeft sinds 2005 zestig van die akkoorden gesloten", zegt Francis Adyns, de woordvoerder van de FOD Financiën. Het is de eerste keer dat duidelijkheid wordt geschapen over het aantal akkoorden, maar de inhoud ervan blijft geheim. De rulingdienst beroept zich op zijn beroepsgeheim. De omvang van de fiscale cadeaus is dan ook moeilijk te becijferen, maar de overheid geeft in haar slideshow, waarmee ze het systeem promoot, al het voorbeeld dat de belastbare winst met 60 procent verminderd kan worden. Bronnen binnen Financiën zeggen dat de vermindering kan oplopen tot bijna 90 procent.(Belga/RR)