De voorstellen voor bijkomende belastingen die momenteel bij de regeringsonderhandelingen op tafel liggen, dreigen de concurrentiepositie van België zwaar te hypothekeren, waarschuwt consultancybedrijf PricewaterhouseCoopers (PwC).PwC presenteerde vrijdag zijn jaarlijkse 'Paying Taxes'-studie, uitgevoerd met de Wereldbank. Het is al voor de zevende keer dat het consultancybedrijf een vergelijking maakte van de belastingsystemen van 183 landen wereldwijd.

Slechte score

In de rangschikking van belastingdruk staat ons land pas op de 153ste plaats, twee plaatsen lager dan vorig jaar. (Bekijk de rangschikking via een interactieve kaart) In de Europese Unie (EU) prijken we net als vorige keer op de 24ste plaats.

Een kleine kmo met 60 personeelsleden draagt in ons land 57,3 procent van haar winst af aan de fiscus, wat nog iets meer is dan de 57 procent van vorig jaar. Het Europese en wereldwijde gemiddelde ligt respectievelijk op 43,4 en 44,8 procent.

"Als ik de verschillende denkpistes bekijk die circuleren in het kader van de lopende regeringsonderhandelingen, kunnen we ons toch de vraag stellen of we niet op weg zijn om het zwaarst belaste land ter wereld te worden," zegt Frank Dierckx van PwC Tax Consultants.

Nederland

Luxemburg scoort het best in de EU met een belastingdruk van 20,8 procent, maar Dierckx vindt vooral de vergelijking met Nederland interessant. Dat land lijkt goed op België, maar doet met een belastingdruk van 40,5 procent toch een pak beter.

PwC telt in ons land 92 belastingen. Vooral de lasten op arbeid wegen zwaar door in vergelijking met andere landen. (Belga/KVDA)

De voorstellen voor bijkomende belastingen die momenteel bij de regeringsonderhandelingen op tafel liggen, dreigen de concurrentiepositie van België zwaar te hypothekeren, waarschuwt consultancybedrijf PricewaterhouseCoopers (PwC).PwC presenteerde vrijdag zijn jaarlijkse 'Paying Taxes'-studie, uitgevoerd met de Wereldbank. Het is al voor de zevende keer dat het consultancybedrijf een vergelijking maakte van de belastingsystemen van 183 landen wereldwijd. Slechte score In de rangschikking van belastingdruk staat ons land pas op de 153ste plaats, twee plaatsen lager dan vorig jaar. (Bekijk de rangschikking via een interactieve kaart) In de Europese Unie (EU) prijken we net als vorige keer op de 24ste plaats. Een kleine kmo met 60 personeelsleden draagt in ons land 57,3 procent van haar winst af aan de fiscus, wat nog iets meer is dan de 57 procent van vorig jaar. Het Europese en wereldwijde gemiddelde ligt respectievelijk op 43,4 en 44,8 procent. "Als ik de verschillende denkpistes bekijk die circuleren in het kader van de lopende regeringsonderhandelingen, kunnen we ons toch de vraag stellen of we niet op weg zijn om het zwaarst belaste land ter wereld te worden," zegt Frank Dierckx van PwC Tax Consultants. Nederland Luxemburg scoort het best in de EU met een belastingdruk van 20,8 procent, maar Dierckx vindt vooral de vergelijking met Nederland interessant. Dat land lijkt goed op België, maar doet met een belastingdruk van 40,5 procent toch een pak beter. PwC telt in ons land 92 belastingen. Vooral de lasten op arbeid wegen zwaar door in vergelijking met andere landen. (Belga/KVDA)