In het jaarlijkse rapport van het Zwitserse managementsinstituut IMD bezet ons land voor 2011 de 23ste rang op 59 landen. Hongkong en de Verenigde Staten delen de eerste plaats. Singapore, vorig jaar nummer één, is nu derde voor Zweden en Zwitserland.

IMD rangschikt de concurrentiepositie van 59 landen op basis van vier factoren: economische prestaties, efficiëntie van de overheid, efficiëntie van het bedrijfsleven en infrastructuur. Het onderwijs tekent met een 5de mondiale rang voor de beste individuele score voor België, nog één trapje hoger dan in 2010. Het fiscaal beleid - van 57 naar een 58ste rang in 2011 - klasseert IMD als het zwakste item. De efficiëntie van de overheid (39ste rang tegen 43ste in 2010) trekt de algemene score naar beneden.

Op vlak van economische prestaties is België 23ste, tegen dertiende vorig jaar. De efficiëntie van het bedrijfsleven kende een stevige opmars: van 30ste naar 23ste. Qua infrastructuur bleef België status quo op de 19de plaats.

Voor het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) toont de studie dat ons land zich relatief goed herstelt van de financiële en economische crisis, zowel op vlak van economische groei en als op begrotingsvlak.

Toch is er geen reden tot zelfgenoegzaamheid, luidt het. "Het rapport brengt meerdere structurele zwakke punten van de Belgische economie aan het licht", aldus het VBO dat wijst naar de fiscaliteit (58ste rang), de werking van de arbeidsmarkt (46ste) en de attractiviteit van ons land.

Na Brazilië en Japan is nergens de achterstand van de overheidsefficiëntie op de bedrijfsefficiëntie groter.

In het jaarlijkse rapport van het Zwitserse managementsinstituut IMD bezet ons land voor 2011 de 23ste rang op 59 landen. Hongkong en de Verenigde Staten delen de eerste plaats. Singapore, vorig jaar nummer één, is nu derde voor Zweden en Zwitserland. IMD rangschikt de concurrentiepositie van 59 landen op basis van vier factoren: economische prestaties, efficiëntie van de overheid, efficiëntie van het bedrijfsleven en infrastructuur. Het onderwijs tekent met een 5de mondiale rang voor de beste individuele score voor België, nog één trapje hoger dan in 2010. Het fiscaal beleid - van 57 naar een 58ste rang in 2011 - klasseert IMD als het zwakste item. De efficiëntie van de overheid (39ste rang tegen 43ste in 2010) trekt de algemene score naar beneden. Op vlak van economische prestaties is België 23ste, tegen dertiende vorig jaar. De efficiëntie van het bedrijfsleven kende een stevige opmars: van 30ste naar 23ste. Qua infrastructuur bleef België status quo op de 19de plaats. Voor het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) toont de studie dat ons land zich relatief goed herstelt van de financiële en economische crisis, zowel op vlak van economische groei en als op begrotingsvlak. Toch is er geen reden tot zelfgenoegzaamheid, luidt het. "Het rapport brengt meerdere structurele zwakke punten van de Belgische economie aan het licht", aldus het VBO dat wijst naar de fiscaliteit (58ste rang), de werking van de arbeidsmarkt (46ste) en de attractiviteit van ons land. Na Brazilië en Japan is nergens de achterstand van de overheidsefficiëntie op de bedrijfsefficiëntie groter.