Sinds de opheffing van het bankgeheim versluizen Belgen hun zwart geld massaal naar "spaar- en beleggingsverzekeringen". Die verzekeringsproducten - tak21 en tak23 - zijn een blinde vlek voor de fiscus, waarschuwt de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) in de krant De Tijd. "Het is een zeer dunne structuur - niet meer dan een polisnummer - waarachter mensen hun zwart geld kunnen verbergen", zegt BBI-directeur Karel Anthonissen.

Precieze cijfers heeft de krant niet maar Anthonissen meent dat het gaat om tienduizenden gevallen. "Ze blijven onder de radar. Ze moeten alleen geduld oefenen tot de fiscale verjaringstermijn van zeven jaar is verstreken. Het gebeurt dan ook op grote schaal. En de financiële sector werkt er gretig aan mee".

Er zou vooral gekozen worden voor buitenlandse spaarverzekeringen, omdat die niet onder de Europese spaarrichtlijn vallen. Ook in de belastingaangifte moet dit niet worden vermeld.

Ook spaarverzekeringen in belastingaangifte

Daarom stelt de BBI aan staatssecretaris voor de Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) voor in de belastingaangifte niet alleen te vragen of iemand buitenlandse bankrekeningen heeft, maar ook andere 'financiële structuren' zoals spaarverzekeringen.

"We hebben geen extra inspecteurs nodig om dat fenomeen aan te pakken", zegt Anthonissen nog in de krant. (Belga/SD)

Sinds de opheffing van het bankgeheim versluizen Belgen hun zwart geld massaal naar "spaar- en beleggingsverzekeringen". Die verzekeringsproducten - tak21 en tak23 - zijn een blinde vlek voor de fiscus, waarschuwt de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) in de krant De Tijd. "Het is een zeer dunne structuur - niet meer dan een polisnummer - waarachter mensen hun zwart geld kunnen verbergen", zegt BBI-directeur Karel Anthonissen. Precieze cijfers heeft de krant niet maar Anthonissen meent dat het gaat om tienduizenden gevallen. "Ze blijven onder de radar. Ze moeten alleen geduld oefenen tot de fiscale verjaringstermijn van zeven jaar is verstreken. Het gebeurt dan ook op grote schaal. En de financiële sector werkt er gretig aan mee". Er zou vooral gekozen worden voor buitenlandse spaarverzekeringen, omdat die niet onder de Europese spaarrichtlijn vallen. Ook in de belastingaangifte moet dit niet worden vermeld. Ook spaarverzekeringen in belastingaangifteDaarom stelt de BBI aan staatssecretaris voor de Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) voor in de belastingaangifte niet alleen te vragen of iemand buitenlandse bankrekeningen heeft, maar ook andere 'financiële structuren' zoals spaarverzekeringen. "We hebben geen extra inspecteurs nodig om dat fenomeen aan te pakken", zegt Anthonissen nog in de krant. (Belga/SD)