Maar omdat er zoveel over veranderingen wordt gediscussieerd, bijvoorbeeld over de afschaffing van de notionele intrestaftrek, hebben volgens hem bedrijven het gevoel dat er veel rechtsonzekerheid bestaat.

Een rechtszeker klimaat is nochtans belangrijk om buitenlandse investeerders aan te trekken, benadrukte Deloitte. Het advieskantoor raadt ons land daarom aan een strategie uit te werken en daaraan vast te houden, ongeacht de politieke coalitie. "Dat gebeurt in Groot-Brittannië en men houdt vast aan deze strategie, of er nu sprake is van een recessie of van groei", illustreerde Claes.

Volgens hem bevat het fiscale regime in België voor bedrijven tal van goede elementen, "maar we slagen er niet in om positieve acties te communiceren. We zijn specialisten in twijfel zaaien (...) Andere landen komen verder met mindere maatregelen".

Deloitte schreef meer dan 700 bedrijven aan voor de enquête, waarvan er bijna 100 aan de rondvraag deelnamen. Deze ondernemingen vertegenwoordigen samen meer dan 150.000 personeelsleden en een omzet van 100 miljard euro.

Uit de rondvraag bleek nog dat de ruime meerderheid van de ondervraagden hun relatie met de belastingautoriteiten als goed beschouwen, maar dat hangt vaak samen met de kwaliteiten van de individuele controleur. In geval van dispuut, willen bedrijven liever een snelle oplossing, zelfs als ze daar toegevingen voor moeten doen.

Maar omdat er zoveel over veranderingen wordt gediscussieerd, bijvoorbeeld over de afschaffing van de notionele intrestaftrek, hebben volgens hem bedrijven het gevoel dat er veel rechtsonzekerheid bestaat. Een rechtszeker klimaat is nochtans belangrijk om buitenlandse investeerders aan te trekken, benadrukte Deloitte. Het advieskantoor raadt ons land daarom aan een strategie uit te werken en daaraan vast te houden, ongeacht de politieke coalitie. "Dat gebeurt in Groot-Brittannië en men houdt vast aan deze strategie, of er nu sprake is van een recessie of van groei", illustreerde Claes. Volgens hem bevat het fiscale regime in België voor bedrijven tal van goede elementen, "maar we slagen er niet in om positieve acties te communiceren. We zijn specialisten in twijfel zaaien (...) Andere landen komen verder met mindere maatregelen". Deloitte schreef meer dan 700 bedrijven aan voor de enquête, waarvan er bijna 100 aan de rondvraag deelnamen. Deze ondernemingen vertegenwoordigen samen meer dan 150.000 personeelsleden en een omzet van 100 miljard euro. Uit de rondvraag bleek nog dat de ruime meerderheid van de ondervraagden hun relatie met de belastingautoriteiten als goed beschouwen, maar dat hangt vaak samen met de kwaliteiten van de individuele controleur. In geval van dispuut, willen bedrijven liever een snelle oplossing, zelfs als ze daar toegevingen voor moeten doen.