De Belgische schatkist kan elk jaar met 3 tot 5 miljoen euro gespijsd worden, als parketten de databank van Financiën zouden kunnen raadplegen, is maandag te lezen in Het Laatste Nieuws en De Morgen. Dan zouden procureurs kunnen zien welke verkeerszondaars voor de politierechter nog uitstaande boetes hebben, vooraleer er kan worden gepraat over een lichtere straf.

'Voor wat, hoort wat'

In de West-Vlaamse stad Veurne wordt de aanpak al gehanteerd, maar de procedure verloopt moeilijk. Financiën en de Privacycommissie moeten hun medewerking verlenen, is te lezen.

Wanneer verkeersovertreders in Veurne vragen om een milde straf, wordt eerst gekeken of ze nog boetes hebben openstaan. Is dat zo, moeten ze eerst betalen vooraleer een alternatieve sanctie kan worden overwogen. De 'voor wat, hoort wat'-aanpak werkt, zegt procureur Jodts in de krant. Vorig jaar kon zo al voor 33.000 euro aan boetes geïnd worden. Hij pleit er dan ook voor om Justitie inzage te geven in die uitstaande boetes. Zo zou zeker een deel van de 300 miljoen aan niet-betaalde boetes gerecupereerd kunnen worden. "En het interessante is dat je er amper moeite voor moet doen", luidt het.

"Het zou logisch zijn dat men bekijkt of reeds uitgesproken boetes betaald zijn", vindt Bart Tommelein. "Dat is een vorm van efficiënte overheid en effectieve uitvoering van straffen."

Voor de privacy zijn er dus weinig problemen. De Privacycommissie moet wel een machtiging geven en bepalen op welke manier en met welke beveiliging de gegevens kunnen worden gedeeld. (Belga/NS)

De Belgische schatkist kan elk jaar met 3 tot 5 miljoen euro gespijsd worden, als parketten de databank van Financiën zouden kunnen raadplegen, is maandag te lezen in Het Laatste Nieuws en De Morgen. Dan zouden procureurs kunnen zien welke verkeerszondaars voor de politierechter nog uitstaande boetes hebben, vooraleer er kan worden gepraat over een lichtere straf. In de West-Vlaamse stad Veurne wordt de aanpak al gehanteerd, maar de procedure verloopt moeilijk. Financiën en de Privacycommissie moeten hun medewerking verlenen, is te lezen. Wanneer verkeersovertreders in Veurne vragen om een milde straf, wordt eerst gekeken of ze nog boetes hebben openstaan. Is dat zo, moeten ze eerst betalen vooraleer een alternatieve sanctie kan worden overwogen. De 'voor wat, hoort wat'-aanpak werkt, zegt procureur Jodts in de krant. Vorig jaar kon zo al voor 33.000 euro aan boetes geïnd worden. Hij pleit er dan ook voor om Justitie inzage te geven in die uitstaande boetes. Zo zou zeker een deel van de 300 miljoen aan niet-betaalde boetes gerecupereerd kunnen worden. "En het interessante is dat je er amper moeite voor moet doen", luidt het. "Het zou logisch zijn dat men bekijkt of reeds uitgesproken boetes betaald zijn", vindt Bart Tommelein. "Dat is een vorm van efficiënte overheid en effectieve uitvoering van straffen."Voor de privacy zijn er dus weinig problemen. De Privacycommissie moet wel een machtiging geven en bepalen op welke manier en met welke beveiliging de gegevens kunnen worden gedeeld. (Belga/NS)