'We moeten bereiken dat de mensen niet meer bang hoeven te zijn dat ze hun spaargeld verliezen. Spaargeld moet 100 procent veilig zijn. Die 100 procent-garantie moet een onderling garantiestelsel zijn van de banken. De spaarders of de staat mogen niet meer opdraaien voor een bankencrisis'. Dat zegt SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte in De Tijd en L'Echo.

Volgens Vande Lanotte moet het mogelijk zijn dat de banken de 250 miljard euro aan spaargeld volledig garanderen. Hij maakt de vergelijking met de brandverzekering, waardoor bijna alle huizen in ons land zijn beschermd. 'Het onroerend goed is dubbel zoveel waard als de 250 miljard euro spaargeld van de Belgen. Als het risico beperkt is, kan je een immens bedrag beschermen'.

Dus moeten ook de risico's bij de banken worden beperkt. 'Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen spaargeld en risicovolle activiteiten'. Een pure splitsing is volgens Vande Lanotte niet per se nodig. Daarmee maakt hij een opening. Tot dusver eisten de socialisten, zeker de PS, dat de banken volledig gesplitst zouden worden. (Belga/SD)

'We moeten bereiken dat de mensen niet meer bang hoeven te zijn dat ze hun spaargeld verliezen. Spaargeld moet 100 procent veilig zijn. Die 100 procent-garantie moet een onderling garantiestelsel zijn van de banken. De spaarders of de staat mogen niet meer opdraaien voor een bankencrisis'. Dat zegt SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte in De Tijd en L'Echo. Volgens Vande Lanotte moet het mogelijk zijn dat de banken de 250 miljard euro aan spaargeld volledig garanderen. Hij maakt de vergelijking met de brandverzekering, waardoor bijna alle huizen in ons land zijn beschermd. 'Het onroerend goed is dubbel zoveel waard als de 250 miljard euro spaargeld van de Belgen. Als het risico beperkt is, kan je een immens bedrag beschermen'. Dus moeten ook de risico's bij de banken worden beperkt. 'Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen spaargeld en risicovolle activiteiten'. Een pure splitsing is volgens Vande Lanotte niet per se nodig. Daarmee maakt hij een opening. Tot dusver eisten de socialisten, zeker de PS, dat de banken volledig gesplitst zouden worden. (Belga/SD)