De Europese systeembanken worden verzocht om tegen 30 juni 2012 hun tier 1-kernkapitaal op te trekken tot 9 procent. De Poolse premier Donald Tusk en zijn minister van Financiën benadrukten op een persconferentie dat het akkoord niet los mag gezien worden van de andere maatregelen die de landen van de eurozone moeten nemen: de versterking van de vuurkracht van het noodfonds EFSF en de extra inbreng van de privésector in het steunplan voor Griekenland.

Haircut

Precies daarom kan het bedrag dat de banken moeten ophalen om hun kapitaal te versterken nog niet genoemd worden. Daarvoor moet eerst een akkoord bereikt worden over de Griekse haircut.

"Het juiste cijfer wordt binnenkort bekendgemaakt door de Europese bankenautoriteit (EBA)", zei financiënminister Jacek Rostowski.

De banken die hun kernkapitaal moeten versterken, kunnen dat op vier manieren doen. Als het hen niet lukt om voldoende kapitaal van hoge kwaliteit aan te leggen door hun lagekwaliteitskapitaal op te waarderen, moeten ze de financiële markten aanboren. Liggen die droog, dan moet de lidstaat bijspringen waar de bank gevestigd is.

EFSF

"Dat scenario is geen cadeau voor de aandeelhouders", legt Rostowski uit. "Het gaat om een kapitaalverhoging waarbij de overheid een (groter) aandeel verwerft ten koste van de andere aandeelhouders." Als ook het EU-land in kwestie de bank niet kan helpen, mag de instelling aankloppen bij het noodfonds EFSF.

Rostowski verduidelijkte dat de hele operatie een tijdelijke maatregel is, maar kon of wou niet zeggen hoe lang deze volgehouden moet worden. Wel beklemtoonde hij dat het om een eenmalige ingreep gaat: "Als het EFSF voldoende versterkt wordt, zal deze maatregel nooit meer nodig zijn".

Schuldencrisis

Eerste minister Tusk, die tijdens de Europese Raad gebrieft werd over de stand van de onderhandelingen over de schuldencrisis, waarschuwde nog tegen al te hoge verwachtingen van de eurotop.

"De eurolanden staan dicht tegen een politiek akkoord, maar sommige details zullen meer tijd vergen", is zijn inschatting. "Het is evenwel belangrijk dat het enkel technische details zijn die nog moeten afgehandeld worden." (Belga/EE)

De Europese systeembanken worden verzocht om tegen 30 juni 2012 hun tier 1-kernkapitaal op te trekken tot 9 procent. De Poolse premier Donald Tusk en zijn minister van Financiën benadrukten op een persconferentie dat het akkoord niet los mag gezien worden van de andere maatregelen die de landen van de eurozone moeten nemen: de versterking van de vuurkracht van het noodfonds EFSF en de extra inbreng van de privésector in het steunplan voor Griekenland. Haircut Precies daarom kan het bedrag dat de banken moeten ophalen om hun kapitaal te versterken nog niet genoemd worden. Daarvoor moet eerst een akkoord bereikt worden over de Griekse haircut. "Het juiste cijfer wordt binnenkort bekendgemaakt door de Europese bankenautoriteit (EBA)", zei financiënminister Jacek Rostowski. De banken die hun kernkapitaal moeten versterken, kunnen dat op vier manieren doen. Als het hen niet lukt om voldoende kapitaal van hoge kwaliteit aan te leggen door hun lagekwaliteitskapitaal op te waarderen, moeten ze de financiële markten aanboren. Liggen die droog, dan moet de lidstaat bijspringen waar de bank gevestigd is. EFSF "Dat scenario is geen cadeau voor de aandeelhouders", legt Rostowski uit. "Het gaat om een kapitaalverhoging waarbij de overheid een (groter) aandeel verwerft ten koste van de andere aandeelhouders." Als ook het EU-land in kwestie de bank niet kan helpen, mag de instelling aankloppen bij het noodfonds EFSF. Rostowski verduidelijkte dat de hele operatie een tijdelijke maatregel is, maar kon of wou niet zeggen hoe lang deze volgehouden moet worden. Wel beklemtoonde hij dat het om een eenmalige ingreep gaat: "Als het EFSF voldoende versterkt wordt, zal deze maatregel nooit meer nodig zijn". Schuldencrisis Eerste minister Tusk, die tijdens de Europese Raad gebrieft werd over de stand van de onderhandelingen over de schuldencrisis, waarschuwde nog tegen al te hoge verwachtingen van de eurotop. "De eurolanden staan dicht tegen een politiek akkoord, maar sommige details zullen meer tijd vergen", is zijn inschatting. "Het is evenwel belangrijk dat het enkel technische details zijn die nog moeten afgehandeld worden." (Belga/EE)