De Bank of Japan (BoJ) breidt haar monetair stimulusprogramma uit met 10 biljoen yen tot 80 biljoen yen (778 miljard euro). Met dat bedrag worden in de eerste plaats staatsobligaties aangekocht om het tij van een krimpende economie te keren.

De derde grootste economie ter wereld lijdt onder een dure yen - wat de export afremt -, een wereldwijde groeivertraging en een dreigende Europese schuldencrisis. Allicht hebben de recente stimulusmaatregelen door de centrale banken in Europa (ECB) en de Verenigde Staten (Fed) de druk op de Japanse centrale bank verhoogd om nieuwe stimulerende initiatieven te nemen.

De Bank of Japan besliste woensdag ook om de belangrijkste rentevoet op het lage peil van 0 tot 0,1 procent te houden. De rente staat als sinds eind 2008 op dat lage peil.

De Japanse minister van Financiën Azumi reageerde aangenaam verrast op de ingreep van de centrale bank en verwacht een positieve invloed op de Japanse economie.

Na de bekendmaking van de nieuwe steunmaatregelen won de Japanse munt terrein tegenover de Amerikaanse dollar. In een reactie klom de sterindex Nikkei 1,19 procent hoger tot 9.232,21 punten. (Bloomberg/BO)

De Bank of Japan (BoJ) breidt haar monetair stimulusprogramma uit met 10 biljoen yen tot 80 biljoen yen (778 miljard euro). Met dat bedrag worden in de eerste plaats staatsobligaties aangekocht om het tij van een krimpende economie te keren.De derde grootste economie ter wereld lijdt onder een dure yen - wat de export afremt -, een wereldwijde groeivertraging en een dreigende Europese schuldencrisis. Allicht hebben de recente stimulusmaatregelen door de centrale banken in Europa (ECB) en de Verenigde Staten (Fed) de druk op de Japanse centrale bank verhoogd om nieuwe stimulerende initiatieven te nemen.De Bank of Japan besliste woensdag ook om de belangrijkste rentevoet op het lage peil van 0 tot 0,1 procent te houden. De rente staat als sinds eind 2008 op dat lage peil.De Japanse minister van Financiën Azumi reageerde aangenaam verrast op de ingreep van de centrale bank en verwacht een positieve invloed op de Japanse economie.Na de bekendmaking van de nieuwe steunmaatregelen won de Japanse munt terrein tegenover de Amerikaanse dollar. In een reactie klom de sterindex Nikkei 1,19 procent hoger tot 9.232,21 punten. (Bloomberg/BO)