Jaarlijks beschikt het Antwerpse district, een onderdeel van de stad Antwerpen, over een budget van 11 miljoen euro. Dat geld gaat onder meer naar het onderhoud van wegen, naar sport, cultuur en groenbeheer.

'Burgerparticipatie'

Tien procent van dat budget - omgerekend ruim 1 miljoen euro - zal vanaf volgend jaar ingevuld worden door een afvaardiging van de 190.000 inwoners van het district. Volgens De Morgen wordt hiermee het meest grootschalige project voor 'burgerparticipatie' ooit in de Lage Landen neergezet. Onder meer Genk en Kortrijk experimenteerden al op een dergelijke manier, maar nooit eerder gebeurde dat bij zo'n grote, diverse groep zoals in Antwerpen het geval is, schrijft De Morgen.

Gespecialiseerde bureaus werden aangeschreven om het project te begeleiden, en een klankbordgroep van experts zal toezicht houden op het proces. Het is de bedoeling dat het project tegen eind januari 2014 van start gaat. Dan zullen de inwoners van het district gemobiliseerd worden om hun stem te laten horen, eerst per wijk, daarna allemaal samen. Het district Antwerpen strekt zich uit van Linkeroever over de oude binnenstad tot Antwerpen-Noord.

"Hopelijk komen we in de totale loop van het proces aan duizend à tweeduizend deelnemers", zegt districtsschepen van Participatie Willem-Frederik Schiltz (Open Vld).

Na het district de stad

Tegen de zomer van volgend jaar wil Schiltz het project afronden, zodat het districtsbestuur het werk van de burgers kan opnemen in de volledige begroting van 2015.

Districtsburgemeester Zuhal Demir (N-VA) is alvast enthousiast. "Nu loopt het project enkel voor dit district, maar op termijn moet het ook mogelijk zijn op stedelijk niveau. De samenleving is veranderd, de politiek moet mee", aldus Demir. (BO)

Jaarlijks beschikt het Antwerpse district, een onderdeel van de stad Antwerpen, over een budget van 11 miljoen euro. Dat geld gaat onder meer naar het onderhoud van wegen, naar sport, cultuur en groenbeheer. 'Burgerparticipatie'Tien procent van dat budget - omgerekend ruim 1 miljoen euro - zal vanaf volgend jaar ingevuld worden door een afvaardiging van de 190.000 inwoners van het district. Volgens De Morgen wordt hiermee het meest grootschalige project voor 'burgerparticipatie' ooit in de Lage Landen neergezet. Onder meer Genk en Kortrijk experimenteerden al op een dergelijke manier, maar nooit eerder gebeurde dat bij zo'n grote, diverse groep zoals in Antwerpen het geval is, schrijft De Morgen. Gespecialiseerde bureaus werden aangeschreven om het project te begeleiden, en een klankbordgroep van experts zal toezicht houden op het proces. Het is de bedoeling dat het project tegen eind januari 2014 van start gaat. Dan zullen de inwoners van het district gemobiliseerd worden om hun stem te laten horen, eerst per wijk, daarna allemaal samen. Het district Antwerpen strekt zich uit van Linkeroever over de oude binnenstad tot Antwerpen-Noord."Hopelijk komen we in de totale loop van het proces aan duizend à tweeduizend deelnemers", zegt districtsschepen van Participatie Willem-Frederik Schiltz (Open Vld). Na het district de stadTegen de zomer van volgend jaar wil Schiltz het project afronden, zodat het districtsbestuur het werk van de burgers kan opnemen in de volledige begroting van 2015. Districtsburgemeester Zuhal Demir (N-VA) is alvast enthousiast. "Nu loopt het project enkel voor dit district, maar op termijn moet het ook mogelijk zijn op stedelijk niveau. De samenleving is veranderd, de politiek moet mee", aldus Demir. (BO)