In een regeringsverklaring zei de bondskanselier dat Athene geen toegang meer heeft tot de financiële markten. Ook Duitsland springt daarom bij met een noodkrediet van 22,4 miljard euro over drie jaar. "Het gaat om niets meer of minder dan de toekomst van Europa en van Duitsland binnen Europa", luidde het. "We steunen ook onze munt als we zo handelen. Maar zonder ons of tegen de belangen van Duitsland zal er niets beslist worden", verzekerde ze.

Volgens Merkel was er ook geen alternatief.

Dat het zolang geduurd heeft vooraleer het Duitse parlement zijn zegje kan doen over het steunpakket, was volgens Merkel noodzakelijk. Eerst moest er immers duidelijkheid zijn over het besparingsplan in Griekenland.

De bondskanselier riep woensdag ook op tot een langetermijnoplossing voor de eurozone. "Er moet een hervorming komen van het Europese stabiliteitspact zodat het niet meer kan geschonden worden". Volgens Merkel heeft Duitsland hierbij "een bijzondere rol" te spelen, "zelfs als dit proces lang aansleept en moeizaam verloopt".

De Duitse Bundestag houdt woensdag een eerste lezing van het steunpakket voor Griekenland. Een stemming staat voor vrijdag op het programma, waarna ook de Bundesrat (waar de deelstaten zijn vertegenwoordigd) zijn goedkeuring moet uitspreken. Daarna kan het snel in werking treden.

In een regeringsverklaring zei de bondskanselier dat Athene geen toegang meer heeft tot de financiële markten. Ook Duitsland springt daarom bij met een noodkrediet van 22,4 miljard euro over drie jaar. "Het gaat om niets meer of minder dan de toekomst van Europa en van Duitsland binnen Europa", luidde het. "We steunen ook onze munt als we zo handelen. Maar zonder ons of tegen de belangen van Duitsland zal er niets beslist worden", verzekerde ze. Volgens Merkel was er ook geen alternatief. Dat het zolang geduurd heeft vooraleer het Duitse parlement zijn zegje kan doen over het steunpakket, was volgens Merkel noodzakelijk. Eerst moest er immers duidelijkheid zijn over het besparingsplan in Griekenland. De bondskanselier riep woensdag ook op tot een langetermijnoplossing voor de eurozone. "Er moet een hervorming komen van het Europese stabiliteitspact zodat het niet meer kan geschonden worden". Volgens Merkel heeft Duitsland hierbij "een bijzondere rol" te spelen, "zelfs als dit proces lang aansleept en moeizaam verloopt". De Duitse Bundestag houdt woensdag een eerste lezing van het steunpakket voor Griekenland. Een stemming staat voor vrijdag op het programma, waarna ook de Bundesrat (waar de deelstaten zijn vertegenwoordigd) zijn goedkeuring moet uitspreken. Daarna kan het snel in werking treden.