Om te vermijden dat de fiscus zicht krijgt op hun roerend vermogen, lieten ruim 80.000 Belgen de 'rijkentaks' van de regering-Di Rupo afhouden door hun bank. Volgens de banken zijn "dat er heel weinig", zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad op basis van een rondvraag bij de vier grootbanken in België, die samen ruim driekwart van de markt in handen hebben.

Anoniem

Alle Belgen moeten hun roerende inkomsten in hun belastingaangifte vermelden, zodat de fiscus zou kunnen controleren of de grens van 20.020 euro werd overschreden. Maar wie liever anoniem bleef, kon ervoor kiezen om zijn bank onmiddellijk de extra heffing van 4 procent te laten afhouden op zijn roerende inkomsten en dat vanaf de eerste euro.

1 procent

81.500 Belgen kozen ervoor om de rijkentaks te betalen via hun bank. Bij drie van de vier grootbanken - BNP Fortis (26.000), ING (22.000) en KBC (18.000) - gaat het om nauwelijks 1 procent of minder van het totaal aantal particuliere klanten. Enkel bij Belfius (15.500) betaalde 1,5 procent van de klanten 4 procent extra roerende voorheffing om buiten het gezichtsveld van de fiscus te blijven.

De bankiers hadden verwacht dat veel meer Belgen op hun anonimiteit gesteld zouden zijn. (Belga/EE)

Om te vermijden dat de fiscus zicht krijgt op hun roerend vermogen, lieten ruim 80.000 Belgen de 'rijkentaks' van de regering-Di Rupo afhouden door hun bank. Volgens de banken zijn "dat er heel weinig", zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad op basis van een rondvraag bij de vier grootbanken in België, die samen ruim driekwart van de markt in handen hebben. Anoniem Alle Belgen moeten hun roerende inkomsten in hun belastingaangifte vermelden, zodat de fiscus zou kunnen controleren of de grens van 20.020 euro werd overschreden. Maar wie liever anoniem bleef, kon ervoor kiezen om zijn bank onmiddellijk de extra heffing van 4 procent te laten afhouden op zijn roerende inkomsten en dat vanaf de eerste euro. 1 procent 81.500 Belgen kozen ervoor om de rijkentaks te betalen via hun bank. Bij drie van de vier grootbanken - BNP Fortis (26.000), ING (22.000) en KBC (18.000) - gaat het om nauwelijks 1 procent of minder van het totaal aantal particuliere klanten. Enkel bij Belfius (15.500) betaalde 1,5 procent van de klanten 4 procent extra roerende voorheffing om buiten het gezichtsveld van de fiscus te blijven. De bankiers hadden verwacht dat veel meer Belgen op hun anonimiteit gesteld zouden zijn. (Belga/EE)