Met de beëdiging van het 114ste Congres op dinsdag, zullen er meer Afro-Amerikanen dan ooit deel uitmaken van de wetgevende macht in de grootste economie ter wereld.

Het Congres telt voortaan 46 Afro-Amerikanen, onder wie Mia Love uit de staat Utah. Zij wordt de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die voor de Republikeinen in het Congres zetelt. Opmerkelijk is dat de staat Utah minder dan 1 procent Afro-Amerikanen telt.

Hoewel de eerste zwarte Congres-leden al in de late jaren 1800 werden verkozen, bleef hun aantal decennialang beperkt tot onder de tien. Bij de samenstelling van het 91e Amerikaanse Congres, dat zetelde van 1969 tot 1971, steeg het aantal Afro-Amerikanen voor het eerst tot 20 vertegenwoordigers. In de afgelopen twee decennia bleef het aantal zwarte Congres-leden schommelen tussen de 39 en 44.

Het Amerikaanse Congres blijft evenwel niet representatief voor de natie als geheel, waar 63 procent van de bevolking blank is, en iets meer dan de helft van alle burgers vrouwen zijn. Het Congres bestaat nu voor 18 procent uit 'raciale minderheden' en voor 20 procent uit vrouwen.

De termijn van het 114e Amerikaans Congres - de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden - start deze week en loopt tot 3 januari 2017. Het Huis van Afgevaardigden telt 435 leden met en 6 leden zonder stemrecht. De senaat vertegenwoordigt twee senatoren per deelstaat. Dat aantal stemt overeen met 100 senatoren.

(Time/BO)

Met de beëdiging van het 114ste Congres op dinsdag, zullen er meer Afro-Amerikanen dan ooit deel uitmaken van de wetgevende macht in de grootste economie ter wereld.Het Congres telt voortaan 46 Afro-Amerikanen, onder wie Mia Love uit de staat Utah. Zij wordt de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die voor de Republikeinen in het Congres zetelt. Opmerkelijk is dat de staat Utah minder dan 1 procent Afro-Amerikanen telt.Hoewel de eerste zwarte Congres-leden al in de late jaren 1800 werden verkozen, bleef hun aantal decennialang beperkt tot onder de tien. Bij de samenstelling van het 91e Amerikaanse Congres, dat zetelde van 1969 tot 1971, steeg het aantal Afro-Amerikanen voor het eerst tot 20 vertegenwoordigers. In de afgelopen twee decennia bleef het aantal zwarte Congres-leden schommelen tussen de 39 en 44.Het Amerikaanse Congres blijft evenwel niet representatief voor de natie als geheel, waar 63 procent van de bevolking blank is, en iets meer dan de helft van alle burgers vrouwen zijn. Het Congres bestaat nu voor 18 procent uit 'raciale minderheden' en voor 20 procent uit vrouwen. De termijn van het 114e Amerikaans Congres - de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden - start deze week en loopt tot 3 januari 2017. Het Huis van Afgevaardigden telt 435 leden met en 6 leden zonder stemrecht. De senaat vertegenwoordigt twee senatoren per deelstaat. Dat aantal stemt overeen met 100 senatoren.(Time/BO)