Dat de vakbonden tegen de plannen van de regering-Michel met verschillende acties dreigen - inclusief een algemene nationale staking op 15 december - is voor VBO-topman Pieter Timmermans 'gevaarlijk spel'.

"In het verleden hebben dergelijke acties nooit één extra job opgeleverd, integendeel", aldus de gedelegeerd bestuurder van Verbond van Belgische Ondernemingen. Timmermans noemt de acties 'onbegrijpelijk'.

De werkgevers staken al verschillende dagen de hand uit voor overleg, klinkt het. De actie bestempelt Timmermans als gevaarlijk. "Als men de lont aan het kruitvat steekt, weet men nooit waar men eindigt", klinkt het. "In het verleden heeft het land platleggen nooit één extra job opgeleverd, integendeel. Ze zorgen voor imagoschade en er gaan jobs verloren", waarmee Timmermans verwijst naar algemene stakingen uit het verleden, bijvoorbeeld in de jaren 90 tegen het Globaal Plan of de acties in de jaren 80 tegen de regering.

Timmermans blijft de bonden de hand niettemin reiken. "Wij gaan in op de vraag naar overleg van de federale regering."

Ook Unizo reageert korzelig op de aangekondigde vakbondsacties. "De vakbonden noemen zich de verdedigers van het sociaal overleg, maar met dergelijke acties smoren ze elk sociaal overleg bij voorbaat in de kiem", aldus Unizo-topman Karel Van Eetvelt. "Een algemene staking treft al wie wil werken, wie naar school moet en de vele ondernemers die hun bedrijf moeten stil leggen. Wie staakt voor meer welvaart, meer jobs en meer koopkracht zou moeten weten dat je met het plat leggen van een land net het tegenovergestelde bewerkstelligt," verduidelijkt Van Eetvelt.

Toch wil ook Unizo het sociaal overleg nog 'alle kansen' geven. (Belga/BO)

Dat de vakbonden tegen de plannen van de regering-Michel met verschillende acties dreigen - inclusief een algemene nationale staking op 15 december - is voor VBO-topman Pieter Timmermans 'gevaarlijk spel'. "In het verleden hebben dergelijke acties nooit één extra job opgeleverd, integendeel", aldus de gedelegeerd bestuurder van Verbond van Belgische Ondernemingen. Timmermans noemt de acties 'onbegrijpelijk'. De werkgevers staken al verschillende dagen de hand uit voor overleg, klinkt het. De actie bestempelt Timmermans als gevaarlijk. "Als men de lont aan het kruitvat steekt, weet men nooit waar men eindigt", klinkt het. "In het verleden heeft het land platleggen nooit één extra job opgeleverd, integendeel. Ze zorgen voor imagoschade en er gaan jobs verloren", waarmee Timmermans verwijst naar algemene stakingen uit het verleden, bijvoorbeeld in de jaren 90 tegen het Globaal Plan of de acties in de jaren 80 tegen de regering. Timmermans blijft de bonden de hand niettemin reiken. "Wij gaan in op de vraag naar overleg van de federale regering." Ook Unizo reageert korzelig op de aangekondigde vakbondsacties. "De vakbonden noemen zich de verdedigers van het sociaal overleg, maar met dergelijke acties smoren ze elk sociaal overleg bij voorbaat in de kiem", aldus Unizo-topman Karel Van Eetvelt. "Een algemene staking treft al wie wil werken, wie naar school moet en de vele ondernemers die hun bedrijf moeten stil leggen. Wie staakt voor meer welvaart, meer jobs en meer koopkracht zou moeten weten dat je met het plat leggen van een land net het tegenovergestelde bewerkstelligt," verduidelijkt Van Eetvelt. Toch wil ook Unizo het sociaal overleg nog 'alle kansen' geven. (Belga/BO)