Nadat opnieuw CD&V en ook N-VA afgelopen weekend de deur nog een kier hadden gezet voor een vermogenswinstbelasting, sloeg Open VLD-vicepremier Alexander De Croo die gisteren weer dicht. 'Neen, er komt geen vermogenswinstbelasting,' zei hij in duidelijke bewoordingen in het VRT-programma Reyers laat.

Middenklasse

Volgens De Croo bestaat er geen goed systeem dat enkel grote vermogens en niet de middenklasse treft. 'Dat hyperrijken meer moeten betalen, daar ben ik ook voor. Maar de vraag is hoe je dat doet zonder de middenklasse te raken. Noch in België noch in het buitenland heb ik al een voorstel gezien waarbij de middenklasse niet getroffen wordt.'

Bovendien, zo vindt De Croo, betalen de grote vermogens nu al genoeg belastingen. 'In België zit je niet met een probleem dat wie veel heeft, te weinig belastingen betaalt. Het probleem is vooral dat de middenklasse, die werkt en bijdraagt, te veel betaalt. Ik wil spreken over een lastenverlaging voor die mensen,' aldus de liberaal.

Tax shift

Volgens De Croo komt er dus geen vermogenswinstbelasting en ook de indexsprong en de pensioenregeling staan wat hem betreft niet ter discussie, zei hij nog.

De Croo merkte evenwel op dat de regering wel aan een tax shift werkt, door een verhoging van de belastingen op intercommunales, op banken die te veel speculeren en de kaaimantaks. 'En daarmee verlagen we dan de lasten op arbeid'.

Onderhandelingsruimte

In het VTM-middagnieuws op zondag had CD&V-voorzitter Wouter Beke gezegd dat er volgens hem nog marge is om met de vakbonden te onderhandelen over enkele regeringsmaatregelen. Hij ziet ruimte rond de manier waarop de welvaartsenveloppe wordt verdeeld, rond het eenheidsstatuut, rond de arbeidsmarkt en rond de pensioenhervorming.

Beke verdedigde ook een bijkomende vermogenswinstbelasting, nadat in De zevende dag op Eén N-VA-voorzitter Bart De Wever ook de deur op een kier had gezet. 'Er bestaan veel intelligente vormen van vermogenswinstbelasting in dit land. Kunnen er nog bijkomen? Voor dat debat staan we zeker open. Maar men moet geen sprookjes vertellen, er zijn geen gemakkelijke wegen,' aldus De Wever.

Nadat opnieuw CD&V en ook N-VA afgelopen weekend de deur nog een kier hadden gezet voor een vermogenswinstbelasting, sloeg Open VLD-vicepremier Alexander De Croo die gisteren weer dicht. 'Neen, er komt geen vermogenswinstbelasting,' zei hij in duidelijke bewoordingen in het VRT-programma Reyers laat.Volgens De Croo bestaat er geen goed systeem dat enkel grote vermogens en niet de middenklasse treft. 'Dat hyperrijken meer moeten betalen, daar ben ik ook voor. Maar de vraag is hoe je dat doet zonder de middenklasse te raken. Noch in België noch in het buitenland heb ik al een voorstel gezien waarbij de middenklasse niet getroffen wordt.'Bovendien, zo vindt De Croo, betalen de grote vermogens nu al genoeg belastingen. 'In België zit je niet met een probleem dat wie veel heeft, te weinig belastingen betaalt. Het probleem is vooral dat de middenklasse, die werkt en bijdraagt, te veel betaalt. Ik wil spreken over een lastenverlaging voor die mensen,' aldus de liberaal.Volgens De Croo komt er dus geen vermogenswinstbelasting en ook de indexsprong en de pensioenregeling staan wat hem betreft niet ter discussie, zei hij nog.De Croo merkte evenwel op dat de regering wel aan een tax shift werkt, door een verhoging van de belastingen op intercommunales, op banken die te veel speculeren en de kaaimantaks. 'En daarmee verlagen we dan de lasten op arbeid'.In het VTM-middagnieuws op zondag had CD&V-voorzitter Wouter Beke gezegd dat er volgens hem nog marge is om met de vakbonden te onderhandelen over enkele regeringsmaatregelen. Hij ziet ruimte rond de manier waarop de welvaartsenveloppe wordt verdeeld, rond het eenheidsstatuut, rond de arbeidsmarkt en rond de pensioenhervorming. Beke verdedigde ook een bijkomende vermogenswinstbelasting, nadat in De zevende dag op Eén N-VA-voorzitter Bart De Wever ook de deur op een kier had gezet. 'Er bestaan veel intelligente vormen van vermogenswinstbelasting in dit land. Kunnen er nog bijkomen? Voor dat debat staan we zeker open. Maar men moet geen sprookjes vertellen, er zijn geen gemakkelijke wegen,' aldus De Wever.