Alain Bernard (CEO DEME): ‘Geen geld om onze kust te verdedigen’

© .
Veronique Goossens Anker Kanaal Z en opiniemaker Knack.be

Alain Bernard, de CEO van DEME, betreurt dat er voorlopig geen geld voorhanden is om onze kust goed te verdedigen tegen de gevolgen van de klimaatopwarming. DEME is een van de grootste baggerbedrijven ter wereld, evenals de grootste wereldwijde speler inzake windmolenparken op zee.

“Als we niet opletten wordt de Vlaamse kust een zwakke schakel,” vertelt hij in Z-Talk Goossens.

“Er ligt een plan klaar om de risico’s op zware overstromingen in te dijken – Vlaamse baaien 2100 – maar de middelen ontbreken voorlopig om dat uit te voeren. Er staan nochtans vele miljarden op spaarrekeningen van de burger, die hiervoor geactiveerd zouden kunnen worden. Waarom zouden we geen mix maken van publiek en privé geld? Het kan een goede investering zijn als je de kustverdediging plaatst in een totaal concept. In Italië betaalt iedere toerist bijvoorbeeld vijf euro om toegang te hebben tot het strand. Maar ook de haven en de energiebevoorrading kunnen mee in dit project betrokken worden,” meent Alain Bernard.

Begin december bleek tijdens de sinterklaasstorm aan de Belgische kust dat hoge waterstanden een reëel probleem vormen. “De sinterklaasstorm heeft bewezen dat je vragen kan stellen over een zachte kustverdediging, het langer maken van de stranden. Je verhelpt daarmee het probleem niet van stranderosie waardoor de golven veel hoger worden. Je zou dat kunnen oplossen door het maken van eilanden in het water, of zelfs boven water.”

Alain Bernard praat verder ook over subsidies aan windmolenparken op zee, over malafide zandwinning, de milieu-impact van baggeren, het betalen van steekpenningen in corrupte landen en de permanente zoektocht naar personeel.

Z-Talk Goossens vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z of via deze link.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content