Het kernkabinet raakte het hier woensdag principieel over eens, schrijft De Tijd donderdag.

Het kernkabinet besprak woensdag het nieuwe Europese stabiliteitsprogramma en het Nationaal Hervormingsplan. Beide dienen eind deze maand aan Europa te worden bezorgd.

Het stabiliteitsprogramma geeft aan welke budgettaire doelstellingen ons land voor de komende jaren naar voren schuift. Volgens De Tijd raakten de topministers het eens over de grote lijnen van dit programma.

Zo zou het begrotingstekort in 2012 onder de 3 procent zakken. Bedoeling zou zijn om zoveel als mogelijk het advies van de Hoge Raad van Financiën te volgen, dat voor 2011 een tekort van 2,8 procent voorstelt. In het huidige programma is sprake van een tekort van 3 procent in 2012. Een tweede doelstelling is een evenwicht in 2015.

Hoe het tekort versneld dient te worden afgebouwd, zou niet concreet worden gemaakt in het programma. En ook in het Nationaal Hervormingsplan zouden geen concrete beleidskeuzes te bespeuren vallen.

De regering zou zo tegemoet willen komen aan de N-VA-kritiek dat een regering in lopende zaken zich hierover niet uit te spreken heeft

Het kernkabinet raakte het hier woensdag principieel over eens, schrijft De Tijd donderdag.Het kernkabinet besprak woensdag het nieuwe Europese stabiliteitsprogramma en het Nationaal Hervormingsplan. Beide dienen eind deze maand aan Europa te worden bezorgd. Het stabiliteitsprogramma geeft aan welke budgettaire doelstellingen ons land voor de komende jaren naar voren schuift. Volgens De Tijd raakten de topministers het eens over de grote lijnen van dit programma. Zo zou het begrotingstekort in 2012 onder de 3 procent zakken. Bedoeling zou zijn om zoveel als mogelijk het advies van de Hoge Raad van Financiën te volgen, dat voor 2011 een tekort van 2,8 procent voorstelt. In het huidige programma is sprake van een tekort van 3 procent in 2012. Een tweede doelstelling is een evenwicht in 2015. Hoe het tekort versneld dient te worden afgebouwd, zou niet concreet worden gemaakt in het programma. En ook in het Nationaal Hervormingsplan zouden geen concrete beleidskeuzes te bespeuren vallen. De regering zou zo tegemoet willen komen aan de N-VA-kritiek dat een regering in lopende zaken zich hierover niet uit te spreken heeft