België wordt op de financiële markten weer bij de sterke eurolanden gerekend, waardoor ons land minder rente moet betalen en de financiering van de staatsschuld goedkoper wordt. Gemiddeld betaalde de Schatkist dit jaar iets meer dan 3,5 procent op leningen met een looptijd van 10 jaar. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Woensdag was de rente zelfs gezakt tot 2,86 procent. Een schril contrast met de gemiddelde langetermijnrente die al jarenlang rond 4 procent schommelt.

Besparing

België betaalde tijdens de eerste vijf maanden van het jaar dus gemiddeld een half procentpunt minder rente op de 21 miljard euro langettermijnschuld die al geherfinancierd werd. Goed voor een besparing van ruim 100 miljoen.

Zelfs als de rente opnieuw stijgt tot 3,5 procent, zal de besparing einde dit jaar opgelopen zijn tot 175 à 200 miljoen euro, want de Schatkist plant tijdens de komende maanden nog de herfinanciering van 15 tot 20 miljard schuld.

Meevaller

Blijft de rente op het huidige peil hangen, dan komt er de komende zeven maanden nog een meevaller van zowat 200 miljoen bovenop, goed voor een totale besparing van 300 miljoen euro.

De besparing op de schuld komt bovenop de meevaller van 250 miljoen euro die we te danken hebben aan de terugval van de inflatie. (Belga/EE)

België wordt op de financiële markten weer bij de sterke eurolanden gerekend, waardoor ons land minder rente moet betalen en de financiering van de staatsschuld goedkoper wordt. Gemiddeld betaalde de Schatkist dit jaar iets meer dan 3,5 procent op leningen met een looptijd van 10 jaar. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. Woensdag was de rente zelfs gezakt tot 2,86 procent. Een schril contrast met de gemiddelde langetermijnrente die al jarenlang rond 4 procent schommelt. Besparing België betaalde tijdens de eerste vijf maanden van het jaar dus gemiddeld een half procentpunt minder rente op de 21 miljard euro langettermijnschuld die al geherfinancierd werd. Goed voor een besparing van ruim 100 miljoen. Zelfs als de rente opnieuw stijgt tot 3,5 procent, zal de besparing einde dit jaar opgelopen zijn tot 175 à 200 miljoen euro, want de Schatkist plant tijdens de komende maanden nog de herfinanciering van 15 tot 20 miljard schuld. Meevaller Blijft de rente op het huidige peil hangen, dan komt er de komende zeven maanden nog een meevaller van zowat 200 miljoen bovenop, goed voor een totale besparing van 300 miljoen euro. De besparing op de schuld komt bovenop de meevaller van 250 miljoen euro die we te danken hebben aan de terugval van de inflatie. (Belga/EE)