Dat fonds - ook wel het Junckerfonds genoemd naar Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker - wil voor 315 miljard euro aan vooral privaat geld mobiliseren voor investeringen. Volgens een persbericht van de Europese Commissie zijn de onderhandelaars donderdagochtend tot een akkoord gekomen, ook over het heikele punt van het waarborgfonds, en zal het investeringsfonds vanaf het einde van de zomer projecten kunnen beginnen financieren.

Het European Fund for Strategic Investments (EFSI), het geestseskind van Jean-Claude Juncker, moet de Europese Unie opnieuw een 'investeringsadem' geven. Het fonds wil voor 315 miljard euro aan vooral private inveseringen in risicovolle projecten genereren.

Investeringsniveau opkrikken

Om private investeerders over de brug te krijgen, legt de Commissie een waarborgfonds aan van 21 miljard euro, dat gebruikt kan worden om potentiële verliezen op te vangen. Bedoeling van het fonds is het investeringsniveau in Europa opnieuw op te krikken. Dat niveau ligt nog steeds zowat 20 procent lager dan voor de crisis.

Over de precieze modaliteiten van het fonds, en met name over de garantieregeling, liepen nog onderhandelingen tussen de Europese instellingen. Een deel van de 21 miljard euro aan waarborgen zou namelijk uit de Europese begroting worden gehaald.

Het Europees Parlement vreesde voor een mogelijke impact op andere andere Europese projecten. Maar ook op dat punt is nu een akkoord bereikt, zo stelt het persbericht van de Commissie. Meer details over het akkoord worden in de loop van de dag bekendgemaakt.

Europees commissaris Marianne Thyssen heeft afgelopen dinsdag samen met haar Finse collega Jyrki Katainen het fonds voorgesteld aan het Belgische senaat.(Belga/NS)

Dat fonds - ook wel het Junckerfonds genoemd naar Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker - wil voor 315 miljard euro aan vooral privaat geld mobiliseren voor investeringen. Volgens een persbericht van de Europese Commissie zijn de onderhandelaars donderdagochtend tot een akkoord gekomen, ook over het heikele punt van het waarborgfonds, en zal het investeringsfonds vanaf het einde van de zomer projecten kunnen beginnen financieren. Het European Fund for Strategic Investments (EFSI), het geestseskind van Jean-Claude Juncker, moet de Europese Unie opnieuw een 'investeringsadem' geven. Het fonds wil voor 315 miljard euro aan vooral private inveseringen in risicovolle projecten genereren.Om private investeerders over de brug te krijgen, legt de Commissie een waarborgfonds aan van 21 miljard euro, dat gebruikt kan worden om potentiële verliezen op te vangen. Bedoeling van het fonds is het investeringsniveau in Europa opnieuw op te krikken. Dat niveau ligt nog steeds zowat 20 procent lager dan voor de crisis.Over de precieze modaliteiten van het fonds, en met name over de garantieregeling, liepen nog onderhandelingen tussen de Europese instellingen. Een deel van de 21 miljard euro aan waarborgen zou namelijk uit de Europese begroting worden gehaald. Het Europees Parlement vreesde voor een mogelijke impact op andere andere Europese projecten. Maar ook op dat punt is nu een akkoord bereikt, zo stelt het persbericht van de Commissie. Meer details over het akkoord worden in de loop van de dag bekendgemaakt.Europees commissaris Marianne Thyssen heeft afgelopen dinsdag samen met haar Finse collega Jyrki Katainen het fonds voorgesteld aan het Belgische senaat.(Belga/NS)