Maatregelen die voor de overheid relatief goedkoop zijn en op langere termijn een terugwineffect hebben. Bovendien komen ze de hele economie ten goede, luidt het.

Onder de mechatronica ressorteren machinebouwers, fabrikanten van productie-installaties en fabrikanten van onderdelen van die installaties. Bekende bedrijven zijn Caterpillar, Atlas Copco en New Holland, maar ook nog sterk in België verankerde ondernemingen als Picanol, Van de Wiele en LVD.

Direct en indirect verschaft de sector werk aan 80.000 mensen in België. De mechatronica kende in de laatste vijf jaar voor de crisis, van alle industriële sectoren in België de snelste groei in werkgelegenheid (+7 procent). Er was in die periode ook een gemiddelde groei van 4,5 procent per jaar. Cijfers die echter werden weggeveegd door de crisis: de gemiddelde omzetdaling bedroeg in 2009 30 procent. Een snel herstel is niet voor morgen. Investeringen in productiegoederen komen altijd pas op het einde van de economische herneming aan de beurt.

Agoria stelde een herstelplan op, dat een toevoeging is op de algemene crisismaatregelen (zoals de tijdelijke werkloosheid voor bedienden):

Investeringen in materiële uitrustingsgoederen afschrijven over 2 jaar. Uitbreiding van het Belgacapsysteem voor een aanvullende kredietverzekering. Verhoging van de federale middelen voor exportfinanciering. Nationaal wetgevend kader voor Europese steun bij ontwikkeling van milieuvriendelijkere en energiezuinigere machines.

Tijdelijk detacheren van onderzoekers van bedrijven naar universiteiten en andere kennisinstellingen en een algemene verlaging van onderzoekskosten door fiscale maatregelen.

Maatregelen die voor de overheid relatief goedkoop zijn en op langere termijn een terugwineffect hebben. Bovendien komen ze de hele economie ten goede, luidt het. Onder de mechatronica ressorteren machinebouwers, fabrikanten van productie-installaties en fabrikanten van onderdelen van die installaties. Bekende bedrijven zijn Caterpillar, Atlas Copco en New Holland, maar ook nog sterk in België verankerde ondernemingen als Picanol, Van de Wiele en LVD. Direct en indirect verschaft de sector werk aan 80.000 mensen in België. De mechatronica kende in de laatste vijf jaar voor de crisis, van alle industriële sectoren in België de snelste groei in werkgelegenheid (+7 procent). Er was in die periode ook een gemiddelde groei van 4,5 procent per jaar. Cijfers die echter werden weggeveegd door de crisis: de gemiddelde omzetdaling bedroeg in 2009 30 procent. Een snel herstel is niet voor morgen. Investeringen in productiegoederen komen altijd pas op het einde van de economische herneming aan de beurt. Agoria stelde een herstelplan op, dat een toevoeging is op de algemene crisismaatregelen (zoals de tijdelijke werkloosheid voor bedienden): Investeringen in materiële uitrustingsgoederen afschrijven over 2 jaar. Uitbreiding van het Belgacapsysteem voor een aanvullende kredietverzekering. Verhoging van de federale middelen voor exportfinanciering. Nationaal wetgevend kader voor Europese steun bij ontwikkeling van milieuvriendelijkere en energiezuinigere machines. Tijdelijk detacheren van onderzoekers van bedrijven naar universiteiten en andere kennisinstellingen en een algemene verlaging van onderzoekskosten door fiscale maatregelen.