Daaruit blijkt dat Vlaamse werklozen boven de 50 erg moeilijk opnieuw aan de slag raken in vergelijking met lotgenoten in het buitenland.

De studie van het steunpunt Werk en Sociale Economie (WES) toont aan dat bijna nergens in Europa werkloze vijftigplussers minder kans maken om een nieuwe job te vinden dan in Vlaanderen. Alleen Wallonië, Brussel en Slovenië doen het nog slechter.

Vlaanderen gaat er bovendien op achteruit. Van alle nieuwe jobs in Vlaanderen in 2009 ging nog maar 5,7 procent naar iemand van 50 jaar of ouder. Een jaar eerder was dat nog 6,4 procent, in 2007 nog 6,6 procent. Een zorgwekkende evolutie, zeker omdat het aantal vijftigplussers in de totale bevolking op beroepsactieve leeftijd de voorbije jaren alleen maar toenam.

Nationaal ACV-secretaris Ann Vermorgen maant de overheid aan om meer incentives te creëren zodat oudere werknemers aan de slag kunnen blijven. Vermorgen haalt ook uit naar de werkgevers: 'Je mag vijftigers niet alleen afrekenen op hun kostprijs. Ervaring is en blijft een meerwaarde.'

Door de vergrijzing zullen nog meer vijftigplussers op de arbeidsmarkt komen. Als de betaalbaarheid van de pensioenen daardoor in het gedrang komt, pleit het ACV voor een vermogens belasting. 'De sterkste schouders moeten volgens ons de zwaarste lasten dragen', aldus Vermorgen.

Tanguy Laudelout

Daaruit blijkt dat Vlaamse werklozen boven de 50 erg moeilijk opnieuw aan de slag raken in vergelijking met lotgenoten in het buitenland. De studie van het steunpunt Werk en Sociale Economie (WES) toont aan dat bijna nergens in Europa werkloze vijftigplussers minder kans maken om een nieuwe job te vinden dan in Vlaanderen. Alleen Wallonië, Brussel en Slovenië doen het nog slechter. Vlaanderen gaat er bovendien op achteruit. Van alle nieuwe jobs in Vlaanderen in 2009 ging nog maar 5,7 procent naar iemand van 50 jaar of ouder. Een jaar eerder was dat nog 6,4 procent, in 2007 nog 6,6 procent. Een zorgwekkende evolutie, zeker omdat het aantal vijftigplussers in de totale bevolking op beroepsactieve leeftijd de voorbije jaren alleen maar toenam. Nationaal ACV-secretaris Ann Vermorgen maant de overheid aan om meer incentives te creëren zodat oudere werknemers aan de slag kunnen blijven. Vermorgen haalt ook uit naar de werkgevers: 'Je mag vijftigers niet alleen afrekenen op hun kostprijs. Ervaring is en blijft een meerwaarde.' Door de vergrijzing zullen nog meer vijftigplussers op de arbeidsmarkt komen. Als de betaalbaarheid van de pensioenen daardoor in het gedrang komt, pleit het ACV voor een vermogens belasting. 'De sterkste schouders moeten volgens ons de zwaarste lasten dragen', aldus Vermorgen. Tanguy Laudelout