Eerder schatte Citigroup de kans op een Griekse exit op 50 tot 75 procent.

"Vooraleer de Griekse verkiezingen plaatsvonden, hebben de leden van de troika (het IMF, de ECB en de Europese Commissie) hun geduld nog laten blijken terwijl Griekenland afweek van zijn besparingsprogramma. Er werd daarbij gerekend op een nieuwe Griekse regering die het besparingsprogramma opnieuw op de rails zou zetten. Maar dat is dus duidelijk niet gelukt," aldus Michael Saunders, econoom bij Citigroup. Het geduld is op.

Volgens Citigroup heeft de verslechterde situatie in Spanje en Italië ervoor gezorgd dat de Europese politici minder bereid zijn verdere hulp te geven aan een land dat zijn doelstellingen blijft missen. Citigroup houdt er rekening mee dat - na de reddingsoperatie voor de Spaanse bankensector - zowel Spanje als Italië 'zeer waarschijnlijk' een of andere vorm van bail-out nodig zal hebben tegen eind 2012.

Of de Grieken al dan niet kopje-onder gaan, hangt onder meer af van de volgende kredietschijf uit het totale steunpakket van 31 miljard euro. Zonder een nieuwe kredietlijn dreigt het land namelijk heel snel zonder geld te zitten. Vandaag komen de Griekse minister-president Antonis Samaras en de Europese Commissie-voorzitter José Manuel Barroso bijeen om de planning voor verdere noodhulp te bespreken.

"Er lijkt nog steeds een aanzienlijke - en waarschijnlijk onoverbrugbare - kloof te bestaan tussen de door de schuldeisers opgelegde herstructureringsmaatregelen en fiscale hervormingen enerzijds, en dat wat politiek en economisch haalbaar is voor de Grieken anderzijds", besluit Citigroup (Bloomberg/BO)

Eerder schatte Citigroup de kans op een Griekse exit op 50 tot 75 procent. "Vooraleer de Griekse verkiezingen plaatsvonden, hebben de leden van de troika (het IMF, de ECB en de Europese Commissie) hun geduld nog laten blijken terwijl Griekenland afweek van zijn besparingsprogramma. Er werd daarbij gerekend op een nieuwe Griekse regering die het besparingsprogramma opnieuw op de rails zou zetten. Maar dat is dus duidelijk niet gelukt," aldus Michael Saunders, econoom bij Citigroup. Het geduld is op.Volgens Citigroup heeft de verslechterde situatie in Spanje en Italië ervoor gezorgd dat de Europese politici minder bereid zijn verdere hulp te geven aan een land dat zijn doelstellingen blijft missen. Citigroup houdt er rekening mee dat - na de reddingsoperatie voor de Spaanse bankensector - zowel Spanje als Italië 'zeer waarschijnlijk' een of andere vorm van bail-out nodig zal hebben tegen eind 2012. Of de Grieken al dan niet kopje-onder gaan, hangt onder meer af van de volgende kredietschijf uit het totale steunpakket van 31 miljard euro. Zonder een nieuwe kredietlijn dreigt het land namelijk heel snel zonder geld te zitten. Vandaag komen de Griekse minister-president Antonis Samaras en de Europese Commissie-voorzitter José Manuel Barroso bijeen om de planning voor verdere noodhulp te bespreken."Er lijkt nog steeds een aanzienlijke - en waarschijnlijk onoverbrugbare - kloof te bestaan tussen de door de schuldeisers opgelegde herstructureringsmaatregelen en fiscale hervormingen enerzijds, en dat wat politiek en economisch haalbaar is voor de Grieken anderzijds", besluit Citigroup (Bloomberg/BO)