Dat hebben de Turkse vakbonden vandaag laten weten. De wet kwam er nadat de regering zwaar onder vuur was komen te liggen naar aanleiding van de mijnramp in Soma, in het westen van Turkije.

De nieuwe wetgeving voorziet een werkweek van 30 uur in plaats van 48 uur. Er werd ook een fors hogere verloning voorzien. Bovendien kunnen mijnwerkers op pensioen gaan op 50-jarige leeftijd in plaats van 55. Mijnondernemingen moeten ook de veiligheidsmaatregelen aanscherpen.

De veiligheidsomstandigheden werden immers met de vinger gewezen na de mijnramp die plaatsvond op 13 mei. De emoties in Turkije laaiden hoog op na de mijnramp. De regerende AKP van premier Erdogan werd beschuldigd van nalatigheden.

Acht verantwoordelijken van de mijnonderneming Soma Kömür Isletmeleri worden beschuldigd van onvrijwillige doodslag. Ze zitten achter slot en grendel. De wet trad vorige week in voege en kostte ondertussen al 5.000 jobs. "De mijnbouwbedrijven maken al jaren torenhoge winsten en dat is nu gedaan, dus gaan ze over tot ontslagen", zo klinkt het bij de vakbonden.(Belga/NS)

Dat hebben de Turkse vakbonden vandaag laten weten. De wet kwam er nadat de regering zwaar onder vuur was komen te liggen naar aanleiding van de mijnramp in Soma, in het westen van Turkije. De nieuwe wetgeving voorziet een werkweek van 30 uur in plaats van 48 uur. Er werd ook een fors hogere verloning voorzien. Bovendien kunnen mijnwerkers op pensioen gaan op 50-jarige leeftijd in plaats van 55. Mijnondernemingen moeten ook de veiligheidsmaatregelen aanscherpen. De veiligheidsomstandigheden werden immers met de vinger gewezen na de mijnramp die plaatsvond op 13 mei. De emoties in Turkije laaiden hoog op na de mijnramp. De regerende AKP van premier Erdogan werd beschuldigd van nalatigheden. Acht verantwoordelijken van de mijnonderneming Soma Kömür Isletmeleri worden beschuldigd van onvrijwillige doodslag. Ze zitten achter slot en grendel. De wet trad vorige week in voege en kostte ondertussen al 5.000 jobs. "De mijnbouwbedrijven maken al jaren torenhoge winsten en dat is nu gedaan, dus gaan ze over tot ontslagen", zo klinkt het bij de vakbonden.(Belga/NS)