Volgens minister van Telecom Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zullen die tussen vandaag en 2021 zo'n 470 miljoen euro opbrengen.

Bovendien kunnen de operatoren in het najaar ook meedingen naar de zogenaamde "4G-licentie voor supersnel mobiel internet", wat nog eens 70 miljoen euro moet opleveren.

Het staat al een tijdje vast dat er naast Proximus, Mobistar en Base een vierde mobiele operator zal bijkomen in ons land. Verwacht wordt dat Telenet zich daarvoor kandidaat zal stellen, maar ook andere spelers kunnen zich aandienen. De regering legde vrijdag de voorwaarden vast voor de beslissende veiling.

Naast inkomsten zal een vierde speler de Belgische telecom-markt ook de "broodnodige elektroshock" geven, vermoedt Van Quickenborne. Uit internationale statistieken leerde hij dat zo'n vierde operator een "bijzonder gunstig effect heeft op de prijzen voor consumenten".

Dat de licenties tot 2021 geldig zijn, zorgt volgens de minister dan weer voor de nodige rechtszekerheid voor toekomstige investeringen in de netwerkinfrastructuur.

Net als de drie andere operatoren zal ook de nieuwe speler overigens kunnen meedingen naar de LTE-licentie (4G). Die maakt het mogelijk mobiel internet aan te bieden aan snelheden die tien keer hoger liggen dan nu, legt Van Quickenborne uit. Vanaf juni wil Van Quickenborne de voordelen daarvan ook in het buitenland gaan aanprijzen.

Volgens minister van Telecom Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zullen die tussen vandaag en 2021 zo'n 470 miljoen euro opbrengen. Bovendien kunnen de operatoren in het najaar ook meedingen naar de zogenaamde "4G-licentie voor supersnel mobiel internet", wat nog eens 70 miljoen euro moet opleveren. Het staat al een tijdje vast dat er naast Proximus, Mobistar en Base een vierde mobiele operator zal bijkomen in ons land. Verwacht wordt dat Telenet zich daarvoor kandidaat zal stellen, maar ook andere spelers kunnen zich aandienen. De regering legde vrijdag de voorwaarden vast voor de beslissende veiling. Naast inkomsten zal een vierde speler de Belgische telecom-markt ook de "broodnodige elektroshock" geven, vermoedt Van Quickenborne. Uit internationale statistieken leerde hij dat zo'n vierde operator een "bijzonder gunstig effect heeft op de prijzen voor consumenten". Dat de licenties tot 2021 geldig zijn, zorgt volgens de minister dan weer voor de nodige rechtszekerheid voor toekomstige investeringen in de netwerkinfrastructuur. Net als de drie andere operatoren zal ook de nieuwe speler overigens kunnen meedingen naar de LTE-licentie (4G). Die maakt het mogelijk mobiel internet aan te bieden aan snelheden die tien keer hoger liggen dan nu, legt Van Quickenborne uit. Vanaf juni wil Van Quickenborne de voordelen daarvan ook in het buitenland gaan aanprijzen.