De christelijke vakbond ACV zit in slechte papieren en moet besparen op zijn personeelsuitgaven. Via een 'zachte afslanking' - vrijwillig brugpensioen op 58 jaar - kunnen er maximaal 200 ACV-personeelsleden vertrekken. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.

Nadat ACV in het Arco-debacle 100 miljoen euro verloor, moet de vakbond besparen en moderniseren. "Bij de sociale verkiezingen van 2016 moeten de resultaten merkbaar zijn", zegt ACV-voorzitter Marc Leemans.

De nood aan besparingen is groot. Om de boeken uit het rood te houden, moet het ACV op de personeelskosten besparen. Vandaag telt de grootste vakbond van het land 3.800 werknemers (omgerekend 3.300 voltijdse jobs). Alle ACV-werknemers van 58 jaar of ouder kunnen in een brugpensioenregeling stappen zonder dat ze moeten worden vervangen.

"Het is niet de bedoeling dat de 200 personeelsleden die in aanmerking komen ook allemaal vertrekken", zegt Leemans. "Wie vertrekt, doet dat vrijwillig. Er vallen geen gedwongen ontslagen. Maar tegen augustus 2015 kan er maximaal 200 man vertrekken".

Omgerekend gaat het om een vermindering van het vakbondspersoneel met 5 procent. (Belga/EE)

De christelijke vakbond ACV zit in slechte papieren en moet besparen op zijn personeelsuitgaven. Via een 'zachte afslanking' - vrijwillig brugpensioen op 58 jaar - kunnen er maximaal 200 ACV-personeelsleden vertrekken. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard. Nadat ACV in het Arco-debacle 100 miljoen euro verloor, moet de vakbond besparen en moderniseren. "Bij de sociale verkiezingen van 2016 moeten de resultaten merkbaar zijn", zegt ACV-voorzitter Marc Leemans. De nood aan besparingen is groot. Om de boeken uit het rood te houden, moet het ACV op de personeelskosten besparen. Vandaag telt de grootste vakbond van het land 3.800 werknemers (omgerekend 3.300 voltijdse jobs). Alle ACV-werknemers van 58 jaar of ouder kunnen in een brugpensioenregeling stappen zonder dat ze moeten worden vervangen. "Het is niet de bedoeling dat de 200 personeelsleden die in aanmerking komen ook allemaal vertrekken", zegt Leemans. "Wie vertrekt, doet dat vrijwillig. Er vallen geen gedwongen ontslagen. Maar tegen augustus 2015 kan er maximaal 200 man vertrekken". Omgerekend gaat het om een vermindering van het vakbondspersoneel met 5 procent. (Belga/EE)