De regeringsleiders van Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje zijn een bedrag overeengekomen om de economische groei in Europa.aan te zwengelen. Dat bedrag schommelt tussen de 120 en 130 miljard euro, wat ongeveer overeenstemt met 1 procent van het Europese bbp (bruto binnenlands product).

Prioriteit

De Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Hollande, de Italiaanse premier Monti en de Spaanse premier Rajoy waren in Rome bijeengekomen als voorbereiding op de Europese top van eind volgende week. Het stimuleren van de economische groei is hun 'eerste prioriteit', verklaarden ze na afloop.

De Europese toplui benadrukten wel dat investeren in groei en werkgelegenheid niet in tegenspraak is met de strikte begrotingspolitiek die de lidstaten krijgen opgelegd.

De miljarden die worden vrijgemaakt komen uit verschillende bronnen: de Europese Investeringsbank (EIB), projectobligaties voor infrastructuurwerken, en onaangeroerde Europese fondsen.

'Euro moet blijven'

Volgens Merkel, Hollande, Monti en Rajoy 'is de euro er om te blijven'. Volgende week donderdag en vrijdag wordt het investeringsplan van de grote vier voorgelegd aan de andere Europese staats- en regeringsleiders. (Belga/BO)

De regeringsleiders van Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje zijn een bedrag overeengekomen om de economische groei in Europa.aan te zwengelen. Dat bedrag schommelt tussen de 120 en 130 miljard euro, wat ongeveer overeenstemt met 1 procent van het Europese bbp (bruto binnenlands product).PrioriteitDe Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Hollande, de Italiaanse premier Monti en de Spaanse premier Rajoy waren in Rome bijeengekomen als voorbereiding op de Europese top van eind volgende week. Het stimuleren van de economische groei is hun 'eerste prioriteit', verklaarden ze na afloop. De Europese toplui benadrukten wel dat investeren in groei en werkgelegenheid niet in tegenspraak is met de strikte begrotingspolitiek die de lidstaten krijgen opgelegd.De miljarden die worden vrijgemaakt komen uit verschillende bronnen: de Europese Investeringsbank (EIB), projectobligaties voor infrastructuurwerken, en onaangeroerde Europese fondsen.'Euro moet blijven' Volgens Merkel, Hollande, Monti en Rajoy 'is de euro er om te blijven'. Volgende week donderdag en vrijdag wordt het investeringsplan van de grote vier voorgelegd aan de andere Europese staats- en regeringsleiders. (Belga/BO)