Dat blijkt uit een rondvraag van Patricia Ceysens (Open Vld) waarover Het Laatste Nieuws donderdag bericht. "Slecht maar ook goed nieuws", zegt Ceysens. "Zelfstandigen overwinnen eindelijk hun schaamte."

195 van de 308 Vlaamse OCMW's - of zowat 2 op de 3 - beantwoordden de vraag van Ceysens naar het aantal zelfstandigen onder hun klanten. De teller staat op 857. "Tel daar het ontbrekende derde bij en je komt uit tussen 1.200 en 1.300. De teneur is bij alle OCMW's dezelfde: nooit hebben meer zelfstandigen bij hen aangeklopt", zelgt Ceysens in de krant.

Dat toont aan hoe hard de crisis heeft toegeslagen, ook bij de bakker en in de boetiek om de hoek, maar het duidt tegelijk op een mentaliteitswijziging.

"Het is goed dat gefailleerde zelfstandigen hun gekrenkte trots opzijzetten en hulp vragen. Onze economie heeft er alle belang bij om niet alleen starters te stimuleren, maar ook zorgzaam om te gaan met stoppers. Falen hoort helaas bij ondernemen, maar Vlaanderen zal de volgende jaren alle mensen nodig hebben die een eigen zaak willen beginnen. Ook de zogeheten tweedekansondernemers, zij die de eerste keer pech hebben gehad of leergeld hebben betaald. Failliet gaan mag geen levenslang stigma meer zijn", pleit de politica.

Dat blijkt uit een rondvraag van Patricia Ceysens (Open Vld) waarover Het Laatste Nieuws donderdag bericht. "Slecht maar ook goed nieuws", zegt Ceysens. "Zelfstandigen overwinnen eindelijk hun schaamte." 195 van de 308 Vlaamse OCMW's - of zowat 2 op de 3 - beantwoordden de vraag van Ceysens naar het aantal zelfstandigen onder hun klanten. De teller staat op 857. "Tel daar het ontbrekende derde bij en je komt uit tussen 1.200 en 1.300. De teneur is bij alle OCMW's dezelfde: nooit hebben meer zelfstandigen bij hen aangeklopt", zelgt Ceysens in de krant. Dat toont aan hoe hard de crisis heeft toegeslagen, ook bij de bakker en in de boetiek om de hoek, maar het duidt tegelijk op een mentaliteitswijziging. "Het is goed dat gefailleerde zelfstandigen hun gekrenkte trots opzijzetten en hulp vragen. Onze economie heeft er alle belang bij om niet alleen starters te stimuleren, maar ook zorgzaam om te gaan met stoppers. Falen hoort helaas bij ondernemen, maar Vlaanderen zal de volgende jaren alle mensen nodig hebben die een eigen zaak willen beginnen. Ook de zogeheten tweedekansondernemers, zij die de eerste keer pech hebben gehad of leergeld hebben betaald. Failliet gaan mag geen levenslang stigma meer zijn", pleit de politica.