De raden van bestuur van de grote Spaanse banken Caixabank en Bankia hebben de fusie van de twee banken goedgekeurd. Daardoor ontstaat de grootste kredietverstrekker van het land, met meer dan 20 miljoen klanten en een vermogen van meer dan 650 miljard euro.

De Europese Commissie heeft donderdag meer details bekendgemaakt van het herstelfonds van 750 miljard euro waarmee ze de Europese economie er weer bovenop wil helpen. België maakt aanspraak op geld uit dat fonds en wordt samen met de andere lidstaten aangemoedigd om al vanaf 15 oktober een eerste plan in te dienen dat de investeringen en hervormingen oplijst waarvoor het Europese steun wil gebruiken.

MoneyTalk
Michel Maus

'De Nederlandse regering trekt de komende jaren 20 miljard euro uit voor structurele investeringen in de Nederlandse economie op het gebied van onderzoek, innovatie en infrastructuur. Het wordt hoog tijd dat de politici ook in ons land verantwoordelijkheid nemen', zegt Michel Maus, advocaat en hoogleraar fiscaal recht.

Uit het magazine
Pedro Matthynssens

'De Belgische verzekeringssector beschikt over een uitstekende infrastructuur om financiële solidariteit te organiseren. Waar wachten we op?' Pedro Matthynsens, CEO van Vanbreda Risk & Benefits, pleit voor de oprichting van een verzekering tegen pandemieën.

Alain Mouton

'De terugslag van de coronacrisis zal nog lange tijd te merken zijn in de Nederlandse economie en de overheidsfinanciën, waarschuwde koning Willem-Alexander gisteren in zijn troonrede. Om de impact te beperken kiest de regering voor extra overheidsuitgaven en langetermijninvesteringen. Onze noorderburen hebben daar de middelen voor, in België is de marge voor een relancebeleid zeer beperkt.' Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.

MoneyTalk
Uit het magazine
Ilse De Witte

'Elke Belg zou op school een basis moeten verwerven over lenen, verzekeren, sparen, pensioensparen, belastingen en budgetbeheer. Zo zijn ze gewapend tegen financiële tegenslag. En dan hebben we het nog niet eens over beleggen gehad.' Dat zegt Trends-redacteur Ilse De Witte.

Knack
Laura Kehoe

Het ambitieuze handelsakkoord van de Europese Unie met Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay (Mercosur) rammelt in ethisch opzicht en als het gaat om de klimaatdoelstellingen, schrijft Laura Kehoe, onderzoeker aan de Universiteit van Oxford.

Vrije Tribune

'België kan aanspraak maken op 5 miljard uit het Europese herstelplan voor de coronacrisis. Maar het blijft in ons land oorverdovend stil, omdat we nog geen regering hebben.' Gilles Suply, expert Europese Zaken en Internationaal Ondernemen bij Voka, hoopt dat de gewestelijke regeringen voorlopig het voortouw nemen.

De regering-Trump maakte dinsdag bekend dat de 10 procent importbelasting op Canadees aluminium wordt afgeschaft, mits de aluminiumimport uit Canada beperkt blijft. Canada maakte daarop bekend dat het geen gevolg zal geven aan eerdere dreigementen met vergeldingsmaatregelen.

Alain Mouton

'Vakantiegeld voor iedereen, ook voor tijdelijk werklozen. Het verlengen van de tijdelijke werkloosheid tot het einde van jaar. De blijvende bevriezing van de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen. Het corona-akkoord tussen de sociale partners garandeert de sociale vrede en moet een loonakkoord eind dit jaar vergemakkelijken. Alleen is het nog maar eens de belastingbetaler die de factuur zal mogen betalen.' Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.