Uit het magazine
Ilse De Witte

Wij kloppen onszelf graag op de borst, omdat België bij de beste leerlingen van de Europese Unie is op het vlak van de loonverschillen tussen mannen en vrouwen. We vergeten gemakkelijk dat in België het loon vaak maar een klein onderdeel is van een verloningspakket.

Europa gaat een lastige winter tegemoet nu Rusland de levering van aardgas terugschroeft. "De reactie van de Europese Unie op de energiecrisis is lauw. Ik mis een gevoel van hoogdringendheid bij de beleidsmakers", zegt Mathieu Blondeel, die als expert in de geopolitiek van energie verbonden is aan de Britse Warwick Business School.

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling krijgt de opdracht om samen met gespecialiseerde partnerorganisaties meer in te zetten op jongeren die geen opleiding of stage volgen, en ook niet aan het werk zijn. De VDAB zal die jongeren voortaan beter kunnen detecteren, bereiken en gepast begeleiden, onder meer via datakoppelingen met bijvoorbeeld onderwijs of OCMW's. Dat maakt Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) maandag bekend.

Alain Mouton

Oekraïne mag zich officieel kandidaat-lid van de Europese Unie noemen. De Europese leiders klopten zich daarvoor op een top in Brussel op de borst. Maar de realiteit is dat de EU in het conflict aan haar oostgrens meer toeschouwer is dan actor. Het is de NAVO, met de Verenigde Staten op kop, die de eerste viool speelt.

MoneyTalk

Elke aangekondigde prijskorting moet nu toegepast worden op de laagste prijs die in de voorafgaande 30 dagen werd aangerekend. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie. Gedaan dus met zogezegde kortingen.