Knack
Monica De Jonghe

'De Belgische verlofregelingen die erop gericht zijn om een betere work-life balance voor ouders te realiseren, hebben een omgekeerd effect', schrijft Monica De Jonghe van het VBO. Ze pleit voor een grondige hervorming, waarvoor het regeerakkoord als kapstok kan dienen.

Jan De Meulemeester

Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V) wil geen verbod voor bazen om personeel na de werkuren te contacteren. Dat zegt ze dit weekend in Trends Talk op Kanaal Z. Crevits verzet zich daarmee tegen de plannen van de federale regering om het 'deconnectierecht' ook in de privésector in te voeren: 'Het recht om offline te zijn is een interessant debat, maar ik ben geen voorstander van zo'n nieuwe, algemene regel.'

MoneyTalk

Vlaanderen heeft sinds het uitbreken van de crisis al 2,52 miljard euro coronasteun uitgekeerd aan 192.000 ondernemingen. 110 miljoen euro daarvan werd teruggevorderd. Dat blijkt uit cijfers die Maurits Vande Reyde (Open Vld) opvroeg bij minister van Economie Hilde Crevits (CD&V).

Alain Mouton

Een aantal politici, onder wie minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V), pleiten voor een btw-verlaging om de energiefactuur te verlichten. Terwijl geweten is dat zo'n ingreep nefast voor de overheidsfinanciën, niet milieuvriendelijk en zelfs een verkapte indexsprong is. Toch blijft voor politici de verleiding groot met lagere consumptiebelastingen de indruk te wekken dat men iets doet voor de gewone Belg.

Uit het magazine
Daan Killemaes

Omikron slaat ook in België wild om zich heen, maar een overrompeling van de intensieve zorg zou gelukkig uitblijven. De ontkoppeling tussen het aantal besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames maakt een wereld van verschil voor de mens en de economie. De volgende weken worden pittig, maar daarna lijkt het ergste achter de rug. Omikron is wellicht het begin van het einde van de pandemie.