Jeroen De Wit

Hoe we als samenleving omgaan met risico's en onzekerheid, bepaalt in belangrijke mate hoe onze toekomst eruit ziet. Wat dat betreft, kon het verschil tussen de covidpandemie en de huidige onzekere economische omgeving nauwelijks groter zijn, vindt Jeroen De Wit.

Daan Killemaes

Hoe ziet de Belgische energiebevoorrading er in 2030 uit? Groener uiteraard, zeker nu de energieschok het belang van hernieuwbare energie in de verf zet. Valt betaalbaarheid straks nog te rijmen met bevoorradingszekerheid en klimaatneutraliteit? Hebben we ook nog kerncentrales nodig? Zal waterstof een sleutelrol spelen? Wat zijn de gevolgen voor de eindconsument? Of welke rol is weggelegd voor de overheid om de energie- en klimaattransitie in goede banen te leiden?

Op de Amerikaans-Europese Trade and Technology Council van begin deze week kon de Europese Unie amper haar bezwaren kwijt over de miljardensubsidies in het kader van het Buy American-programma van de regering-Biden. Europa móét reageren, stelt professor internationaal recht Jan Wouters, want de Verenigde Staten dreigen de slagkracht van Europese bedrijven aan te tasten.

De Franse regering gaat directe kortingen voor diesel en benzine aan de pomp vervangen door een premiesysteem, waarbij de Fransen met een bescheiden loon een premie krijgen van 100 euro als ze de wagen nodig hebben om te gaan werken.

Marc De Vos

'Energie en klimaat zijn een subsidiestrijd geworden die landen en continenten tegen elkaar opzet. De spiraal is zelfvoedend.' Dat zegt Marc De Vos, verbonden aan de UGent en aan het Itinera Institute in Brussel.

Voor de tweede keer al heeft Albert Bourla, de CEO van farmareus Pfizer, een uitnodiging van het Europees Parlement afgeslagen om te komen getuigen over de contractonderhandelingen met de Europese Commissie over de coronavaccins van zijn bedrijf. 'Dit werpt een onnodige schaduw over het succes van de Europese vaccinatiestrategie', reageert Kathleen Van Brempt (Vooruit).

MoneyTalk

Het aantal mensen dat op het einde van de maand de eindjes nog moeilijk aan elkaar geknoopt krijgt, stijgt snel. Financiële zorgen staat ondertussen met stip op één bij de dingen waar we wakker van liggen, blijkt uit het rapport van de Mental Assessment Group.