Zwitserse instrumentatiegroep investeert in nieuwe Brusselse vestiging

. © Endress+Hauser

De top van de Zwitserse technologiegroep Endress+Hauser was in Evere voor de opening van het gloednieuwe Belgische verkoopkantoor. De familiale groep investeerde daarin 6,6 miljoen euro. Endress+Hauser wil de aantrekkelijke werkplek uitspelen als een troef in de strijd om technisch talent.

Er zijn zo van die bedrijven die alleen bekend zijn bij de ingewijden. Een mooi voorbeeld is het Zwitserse Endress+Hauser. De familiale groep produceert sensoren, instrumenten en systemen voor het meten van het debiet, het niveau, de druk en de temperatuur.

Endress+Hauser verkoopt die meetinstrumenten en analysesystemen onder meer aan brouwerijen, waterzuiveraars, chemische fabrieken, energieproducenten en andere procesbedrijven. In de voedings- en drankenindustrie zijn de instrumenten van Endress+Hauser dominant.

De top van de Zwitserse technologiegroep kwam gisteren naar Evere afgezakt voor de opening van de nieuwe kantoorgebouwen van de Belgische vestiging, goed voor een investering van 6,6 miljoen euro. De familiale groep, die wereldwijd actief is in instrumentatie en procesautomatisatie, boekte in 2016 een omzet van 2,1 miljard euro met 13.000 medewerkers.

De helft van de omzet komt uit Europa, een kwart uit Azië en een kwart van het Amerikaanse continent. Endress+Hauser, dat werd opgericht in 1953, is sinds 1962 actief in België. “We creëren hier banen en we betalen hier belastingen, en zo hoort het ook”, onderstreepte Matthias Altendorf, de CEO van Endress+Hauser.

Investeringsbudget van 161 miljoen

Vorig jaar was een moeilijk jaar voor de groep met een stagnerende omzet (-0,2%). Dat was onder meer te wijten aan moeilijke marktomstandigheden en valutaschommelingen. “Dit jaar zitten we weer op een groeipad”, zegt Matthias Altendorf.

“De industrie doet het beter dan de voorbije jaren. Alle regio’s en alle segmenten waarin we actief zijn, draaien opnieuw in groeimodus. Er wordt geïnvesteerd, en daarom zijn we niet ongelukkig op dit moment.”

Ook de Zwitserse groep blijft investeren. Klaus Endress – de zoon van de stichter en de voormalige CEO, die nog altijd voorzitter van de raad van bestuur is – knipte in Evere het lint door. Het was dit jaar het zevende nieuwe gebouw van de groep dat hij opende. Endress+Hauser bouwde dit jaar een nieuwe fabriek in de Verenigde Staten, en nieuwe kantoren in Maleisië, Chili en Frankrijk. De groep investeerde vorig jaar ongeveer 150 miljoen euro in nieuwe fabrieken, kantoren en machines. Dit jaar is er een investeringsbudget van 161 miljoen euro.

Internet der dingen

Matthias Altendorf ziet heel wat groeipotentieel in de verdere digitalisering van de meetinstrumentatie. “De kern van onze activiteit blijft de komende jaren instrumenten verkopen, maar die apparatuur wordt beter geconnecteerd en ze wordt een deel van het IT-landschap van onze klanten.”

Endress+Hauser heeft de ambitie een leidende rol op te nemen in het industrial internet of things (IIoT). “De instrumenten leveren data die gemakkelijk kunnen worden uitgewisseld. De uitdaging is uit die data kennis te halen waar de klant het verschil mee kan maken. Dat wordt een deel van onze toekomstige business”, voorspelt de CEO.

Vandaag zit de industrie nog in de fase van het connecteren van data. “Onze strategie is te werken met open technologie. Tegen 2020 moeten al onze instrumenten verbonden kunnen worden met het internet”, stelt Matthias Altendorf.

Volgens Johan Puimège, de algemeen directeur van Endress+Hauser België, loopt het Zwitserse bedrijf voorop in de ontwikkeling van toepassingen rond het internet der dingen. De Belgische vestiging werkt bijvoorbeeld voor de waterzuiveraar Aquafin aan projecten op basis van die technologie.

Strijd om technisch talent

De omzet van de Belgische verkooporganisatie groeide van 26 miljoen euro in 2012 tot meer dan 32 miljoen euro in 2016. De winst bedroeg vorig jaar 1,2 miljoen euro. Voor dit jaar rekent Johan Puimège op een omzet van 34 miljoen euro met 80 personeelsleden.

“De markt doet het niet slecht in België, maar we winnen ook marktaandeel. Dat heeft te maken met onze mensen en onze marktbenadering”, weet Puimège. De voedings- en drankenindustrie is het belangrijkste klantensegment, goed voor 28 procent van de omzet.

De topman van de Belgische vestiging hoopt met het nieuwe gebouw een extra troef uit te spelen in de moeizame strijd om technisch talent. Het nieuwe kantoor, getekend door Ava Partners en gebouwd door Vandenbussche, is opgetrokken op de voormalige site van Farma Belgium in Evere. Het strakke kantoorgebouw van 3600 vierkante meter en vier verdiepingen huisvest ook een kalibratielab en een magazijn. Buro Projects zorgde voor de kantoorinrichting, Cegelec leverde de techniek.

Voor zijn energie is het pand volgens Johan Puimège in hoge mate zelfvoorzienend met geothermische systemen en 175 zonnepanelen op het dak. De energiestromen worden gemonitord met de eigen meetapparatuur. De nieuwe vestiging, die dubbel zo groot is als het oude gebouw (aan de overkant van de Carlistraat), kan nog verder worden uitgebreid. De nieuwbouw staat op een terrein van 10.000 vierkante meter.

Endress+Hauser België in cijfers (in duizend euro)

2016 2015 2014
Omzet 32.360 31.366 28.406
Cashflow 1322 1356 1304
Bedrijfswinst 1219 1182 1118
Eigen middelen 8392 7172 5989
Totaal actief 15.991 13.486 12.373
Personeel 75 71 65

Bron: Trends Business Information

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content