Het uitzonderlijk dividend van 2 miljard euro - of 4,5 euro bruto per aandeel - kreeg woensdagochtend groen licht tijdens een buitengewone algemene aandeelhoudersvergadering.

Het dividend zal worden uitgekeerd op donderdag 24 december aan de aandeelhouders van de bank - in wezen de BNP Paribas-groep- , die zo goed als de volle pot van de aandelen van zijn Belgische dochter bezit. De Belgische staat beschikt over 10,3 procent van de aandelen in moedermaatschappij BNP Paribas.

Met het dividend van 1,25 miljard euro in het begin van het jaar erbij geteld, zal de Belgische tak dit jaar 3,25 miljard euro uitgekeerd hebben aan het Franse moederhuis.

'Het uitzonderlijk dividend dat BNP Paribas Fortis betaalt aan zijn Franse moedermaatschappij bewijst dat België nog altijd een wingewest is voor Frankrijk' (Patrick Claerhout, redacteur bij Trends).

'Onfatsoenlijk'

"Dergelijke buitengewone dividenden zijn voor ons onfatsoenlijk als tegelijkertijd het plan 'Visie 2020' wordt aangekondigd, waarbij 1050 jobs verloren dreigen te gaan en 2500 mensen noodgedwongen van functie moeten veranderen. Daar bovenop geeft de directie toe dat voor 590 voltijdse jobs (equivalent van 700 personen) geen functie meer binnen de bank kan worden gevonden", luidt het in een mededeling van ACLVB.

Volgens berekeningen van de liberale vakbond stemt de som van 3,25 miljard euro overeen met een 'slordige 200.000 euro' per werknemer van BNP Paribas Fortis in België.

Acties

Het personeel is volgens de bond 'kwaad en diep ontgoocheld'. De bond eist werkzekerheid in ruil voor de miljardentransfer. Daarom plant ACLVB acties in de loop van januari 2016. Het is nog niet duidelijk welke vorm die zullen aannemen, maar stakingen zijn niet meteen aan de orde. In de eerste week van januari wordt daarover beslist, aldus vakbondsman Marc Waterschoot.

De christelijke en socialistische bediendebonden hebben woensdag in ieder geval al een symbolische actie tegen het omstreden dividend gehouden voor de lokale zetel van BNP Paribas Fortis in Luik. De bonden deelden er flessen water uit, 'om de bittere pil te kunnen doorslikken', verduidelijkte CNE-afgevaardigde Tommy Wyseur.

(Belga/BO)

Het uitzonderlijk dividend van 2 miljard euro - of 4,5 euro bruto per aandeel - kreeg woensdagochtend groen licht tijdens een buitengewone algemene aandeelhoudersvergadering. Het dividend zal worden uitgekeerd op donderdag 24 december aan de aandeelhouders van de bank - in wezen de BNP Paribas-groep- , die zo goed als de volle pot van de aandelen van zijn Belgische dochter bezit. De Belgische staat beschikt over 10,3 procent van de aandelen in moedermaatschappij BNP Paribas.Met het dividend van 1,25 miljard euro in het begin van het jaar erbij geteld, zal de Belgische tak dit jaar 3,25 miljard euro uitgekeerd hebben aan het Franse moederhuis. "Dergelijke buitengewone dividenden zijn voor ons onfatsoenlijk als tegelijkertijd het plan 'Visie 2020' wordt aangekondigd, waarbij 1050 jobs verloren dreigen te gaan en 2500 mensen noodgedwongen van functie moeten veranderen. Daar bovenop geeft de directie toe dat voor 590 voltijdse jobs (equivalent van 700 personen) geen functie meer binnen de bank kan worden gevonden", luidt het in een mededeling van ACLVB. Volgens berekeningen van de liberale vakbond stemt de som van 3,25 miljard euro overeen met een 'slordige 200.000 euro' per werknemer van BNP Paribas Fortis in België.Het personeel is volgens de bond 'kwaad en diep ontgoocheld'. De bond eist werkzekerheid in ruil voor de miljardentransfer. Daarom plant ACLVB acties in de loop van januari 2016. Het is nog niet duidelijk welke vorm die zullen aannemen, maar stakingen zijn niet meteen aan de orde. In de eerste week van januari wordt daarover beslist, aldus vakbondsman Marc Waterschoot. De christelijke en socialistische bediendebonden hebben woensdag in ieder geval al een symbolische actie tegen het omstreden dividend gehouden voor de lokale zetel van BNP Paribas Fortis in Luik. De bonden deelden er flessen water uit, 'om de bittere pil te kunnen doorslikken', verduidelijkte CNE-afgevaardigde Tommy Wyseur. (Belga/BO)