Patrick Claerhout

‘Zonder Arco-schikking verliest overheid alle geloofwaardigheid’

Patrick Claerhout redacteur bij Trends

De Arco-coöperanten zijn de speelbal geworden van een schimmig politiek en financieel spel, zegt Trends-redacteur Patrick Claerhout.

Een werkgroep moet binnenkort een oplossing voor de Arco-coöperanten op tafel leggen. Dat ‘plan B’ heeft enkel kans op slagen als het gedragen wordt door alle betrokken partijen: Arco, beweging.net (de christelijke arbeidersbeweging), de staatsbank Belfius, de Belgische staat en de gedupeerden: de 800.000 coöperanten die samen anderhalf miljard euro dreigen te verliezen.

De overheid belooft hen nu al bijna tien jaar dat ze hun centen, of toch een deel ervan, zal terugbetalen. Dat is geen zaak meer van één partij of één regering. Zowel premier Leterme, Di Rupo als Michel hebben expliciet die belofte gedaan, bevestigd en herhaald. Dat zijn een christendemocraat, een socialist en een liberaal. En toch zijn de Arco-coöperanten de speelbal geworden van een schimmig politiek en financieel spel.

‘Zonder Arco-schikking verliest overheid alle geloofwaardigheid’

Trends heeft uitgezocht dat een plan B kan worden gefinancierd met de opbrengsten van de vereffening van Arco, en een privatisering of beursgang van Belfius. Als daarrond een dading met alle partijen wordt gesloten, kan de overeenkomst ook juridisch sluitend worden gemaakt.

Iedereen moet water in de wijn doen. Maar de rekening is snel gemaakt: zonder dading zal een beursgang van Belfius de staat anderhalf miljard euro minder opbrengen, de volledige kostprijs van de Arco-claim. Terwijl een schikking een pak minder kost en de overheid haar deel snel kan terugverdienen via de privatisering of de beursgang van Belfius.

Er is ook een maatschappelijk deel. De meeste Arco-coöperanten zijn gewone mensen, die financieel afgestraft zijn omdat ze te naïef waren en te veel vertrouwen hadden in hun bankier, vakbond of politieke partij. Overal ter wereld zie je dat dit soort mensen het vertrouwen in het systeem verliest en zijn kiesgedrag aanpast. Als de Belgische politici zichzelf en de geloofwaardigheid van de overheid een dienst willen bewijzen, kunnen ze beter snel een regeling voor de Arco-coöperanten uitdokteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content