Heeft Euronext de tariefaanpassing niet nodig om te kunnen concurreren met andere platformen. Janssens: "Euronext moet in Brussel sinds enkele jaren inderdaad rekening houden met concurrerende platformen. Die zijn opgericht door Angelsaksische huizen als Morgan Stanley, Goldman Sachs en andere, met als belangrijkste doel grote pakketten onder elkaar te kunnen verhandelen zonder langs Euronext te passeren. Die grote spelers handelen bij ons vooral in Bel20-aandelen en daardoor staan vooral die tarieven onder druk. Euronext wil dat nu compenseren door de handel in 'kleine' aandelen duurder te maken."

Maar dat strookt met wat er op de markt gebeurt Janssens: "Dat Euronext het nodig vindt om aan prijsdifferentiatie te doen, kunnen we wel begrijpen. Wat ons stoort, is dat deze beslissing genomen is zonder enig overleg met ons. Terwijl wij toch een belangrijke cliënt van Euronext zijn. We weten zelfs niet of dit beslist is in Brussel, Parijs, of misschien zelfs New York."

Euronext is nu eenmaal gefuseerd met de beurs van New York Janssens: "Maar door op deze manier te handelen, versterkt Euronext de indruk zich minder om de kleine bedrijven te bekommeren. De vraag rijst stilaan of Euronext nog wel belang hecht aan een kantoor hier bij ons. Een eventuele sluiting van het Brusselse kantoor zou het voor Belgische bedrijven een stuk moeilijker maken om via de beurs vers geld op te halen. Het is een probleem dat zowel de financiële wereld als het bedrijfsleven zeker moet aankaarten bij de volgende regering."

Luc Baltussen

(bron Knack)

De Bel20 klom op donderdag 4 november - in lijn met de overige Europese beursindexen - 1,75 procent hoger. Een en ander kan worden verklaard door de blanco cheque die de Amerikaanse centrale bank (Fed) woensdag uitschreef om de economie in de VS op te krikken. De Bel20 sloot donderdag na de slotbel uiteindelijk af op 2.710,41 punten. Het was van midden april geleden dat de Bel20 de kaap van 2.700 punten had gerond.

Heeft Euronext de tariefaanpassing niet nodig om te kunnen concurreren met andere platformen. Janssens: "Euronext moet in Brussel sinds enkele jaren inderdaad rekening houden met concurrerende platformen. Die zijn opgericht door Angelsaksische huizen als Morgan Stanley, Goldman Sachs en andere, met als belangrijkste doel grote pakketten onder elkaar te kunnen verhandelen zonder langs Euronext te passeren. Die grote spelers handelen bij ons vooral in Bel20-aandelen en daardoor staan vooral die tarieven onder druk. Euronext wil dat nu compenseren door de handel in 'kleine' aandelen duurder te maken." Maar dat strookt met wat er op de markt gebeurt Janssens: "Dat Euronext het nodig vindt om aan prijsdifferentiatie te doen, kunnen we wel begrijpen. Wat ons stoort, is dat deze beslissing genomen is zonder enig overleg met ons. Terwijl wij toch een belangrijke cliënt van Euronext zijn. We weten zelfs niet of dit beslist is in Brussel, Parijs, of misschien zelfs New York." Euronext is nu eenmaal gefuseerd met de beurs van New York Janssens: "Maar door op deze manier te handelen, versterkt Euronext de indruk zich minder om de kleine bedrijven te bekommeren. De vraag rijst stilaan of Euronext nog wel belang hecht aan een kantoor hier bij ons. Een eventuele sluiting van het Brusselse kantoor zou het voor Belgische bedrijven een stuk moeilijker maken om via de beurs vers geld op te halen. Het is een probleem dat zowel de financiële wereld als het bedrijfsleven zeker moet aankaarten bij de volgende regering." Luc Baltussen(bron Knack)